Ledige straffes for frivilligt arbejde

Hvis man er ledig på arbejdsmarkedet og gerne vil arbejde frivilligt for en organisation eller forening, skal man se sig for. Der er nemlig grænser for, hvor meget man må arbejde frivilligt som ledig, da man risikerer at blive trukket i dagpenge.

Det oplevede den frivillige danseinstruktør i Gilleleje Gymnastikforening, Anette Kjærgaard, da hun mistede sit job som projektleder i Nokia. For HK's A-kasse krævede, at hun afspadserede de timer, hun havde brugt på frivilligt arbejde, inden hun kunne få dagpenge udbetalt, skriver Frederiksborg Amts Avis.

A-kassen erkendte senere, at der var tale om en fejl, men sagen beviser, at der er gråzoner på området, lyder det fra kontorchef i HK's A-kasse, Dennis Rasmussen.

- Man vurderer, om arbejdet kunne udbydes som lønmodtagerarbejde. For eksempel er der jo nogle, der lever af at være danseinstruktør, men det er netop en af de sager, der er i gråzonen. Vi vil forsøge at administrere reglerne til vores medlemmers fordel. Vi ved, hvor hårdt det er at være arbejdsløs, siger han og peger på, at det dybest set handler om, at man som frivillig ikke må udføre et arbejde, man normalt får løn for og på den måde tage arbejdet fra andre.

Unødvendige benspænd mener Frivilligrådet

Reglerne siger også, at man bliver trukket i dagpenge, hvis man laver frivilligt arbejde i over fire timer om ugen, eller arbejdet vedrører »drift eller vedligehold.« Men Frivilligrådet mener, det er unødvendige benspænd og har længe arbejdet på at gøre det nemmere for ledige at gøre en frivillig indsats. Men det er svært at lempe på reglerne.

- Gennem en indsats i frivilligt arbejde har man alle muligheder for at styrke sit netværk og udvikle kompetencer. Så vi advokerer fortsat for at få hævet nogle af de barrierer, der er. Men det er svært at få ændret på reglerne, for der er stadig nogen, der ser det som en vej til borgerløn. Vi ser det ikke sådan. Man gør det, fordi man har overskud og lyst til det. Og de arbejdsløse, har et lige så stort ønske om at få et lønnet job, mener sekretariatschef i Frivilligrådet, Terkel Andersen.

DGI's formand, Søren Møller, frygter, at reglerne kan få færre til at melde sig som frivillige.

- Vi oplever engang i mellem, at nogle føler sig usikre på, at de kan lave frivilligt arbejde og få dagpenge. Derfor vil vi gerne have, at der bliver sendt et klart signal om, at man aldrig kan komme i uføre, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik