Foto: TV2/Lorry

Leder på metrobyggeriet anmeldt for rå vold mod arbejder

En faglig snak om korrekt betonarmering udviklede sig dramatisk på metrobyggepladsen på Frederiksberg Allé midt i november. Det skriver Avisen.dk.

En byggeleder fra den italienske hovedentreprenør CMT blev så ophidset, at han ifølge anmeldelsen bankede hånden på en portugisisk betonarbejder ind i et bræt, hvor den blev spiddet af et rustent søm.

Derefter blev portugiseren slæbt hen til en dyb skakt, hvor byggelederen angiveligt holdt ham i kraven og truede med at smide ham ned.

- Jeg slår dig fan'me ihjel, råbte han ifølge portugiseren, som er ansat af en underentreprenør på metroen.

Portugiseren har nu anmeldt byggelederen til politiet og meldt sig ind i fagforeningen 3F, som er oprørt over sagen.

Voldsramte ønsker ikke at stå frem

- Han er skræmt fra vid og sans efter overfaldet og fuldstændig psykisk nedbrudt. Det minder om ridefogedens opførsel i Pelle Erobreren. Det er komplet ubegribeligt, hvordan en så højtstående ansat overhovedet kan havne i sådan en situation, siger Jens Kirkegaard, der er formand for Byggegruppen i 3F BJMF til Avisen.dk.

Den voldsramte portugiser har ikke ønsket at stå offentligt frem, da han fortsat er ansat på metro-byggeriet.

Han bekræfter dog hændelsesforløbet i en skadesrapport fra Frederiksberg Hospital fra 15. november, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Københavns Politi bekræfter også, at der er indgivet anmeldelse mod byggelederen for vold, og at sagen nu efterforskes.

CMT: Vi tager afstand fra enhver form for vold

Metroselskabet har ingen kommentarer til sagen, før politiet har afsluttet efterforskningen.

- Hvis det viser sig, at der er hold i politianmeldelsen, er det meget alvorligt, siger kommunikationschef Lise Hein til Avisen.dk.

Hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT) har ansat en håndfuld byggeledere til at føre tilsyn med arbejdet på de 21 metrobyggepladser. CMT vil ikke udtale sig konkret om sagen på nuværende tidspunkt.

- Vi tager afstand fra enhver form for vold, det skal ikke finde sted. Af hensyn til alle parter kan vi ikke udtale os om, hvad der måtte være sket, så længe politiet efterforsker sagen. Men skulle der være kød på den anmeldelse, er det selvfølgelig alvorligt, siger kommunikationschef Jens Munch til Avisen.dk.

Sager om kritisabelt og skadeligt arbejdsmiljø har klæbet til metrobyggeriet, siden det første spadestik til 'Cityringen' blev taget i 2011.

Det er heller ikke første gang, at den italienske hovedentreprenør CMT er i fokus i forbindelse med vold og trusler mod ansatte.

Ifølge en arbejdspladsvurdering (APV), som CMT foretog blandt 123 danske og udenlandske ansatte fra hovedkontoret, blev der i 2012 registreret ni tilfælde af fysisk vold, seks tilfælde af trusler om vold, syv tilfælde af sexchikane og 16 tilfælde af mobning.