Hos latterguruen Thomas må vi grine af det meste: "Vi har brug for at være mere crazy"

Thomas Flindt afholder kurser, der skal hjælpe folk med at grine. Han mener, vi alle har brug for lidt mere "craziness" i vores liv.

Nogle klukker, mens andre nærmest brøler. Nogle helt fra mellemgulvet, mens latteren end ikke når øjnene hos andre.

Men fælles for dem alle er, at de tilsyneladende morer sig.

quote Jeg har oplevet folk, der får latterorgasme, fråde om munden og store direktører, der går amok

Thomas Flindt

Vi befinder os i en såkaldt latterklub - en klub af mennesker, der mødes med ét formål. Nemlig at grine.

Grine i en sådan grad, at det både kan føre til fråde om munden, orgasmer og sågar nødopkald, lyder det fra udbyderen:

- Jeg har oplevet folk, der får latterorgasme, fråde om munden og store direktører, der går amok og skaber sig helt afsindigt, fortæller den selvudnævnte latterguru Thomas Flindt.

- Han vidste ikke, hvad han hed og var helt væk, så der blev tilkaldt en ambulance.

Latterguruen Thomas Flindt arrangerer latterkurser til virksomheder, ligesom han i mange år har afholdt latterklubber hjemme hos sig selv, hvor folk kunne komme og grine.
Latterguruen Thomas Flindt arrangerer latterkurser til virksomheder, ligesom han i mange år har afholdt latterklubber hjemme hos sig selv, hvor folk kunne komme og grine.

Vi griner for sjov, men også for at give slip

51-årige Thomas Flindt er lattercoach, foredragsholder og forfatter til bogen 'Lattercoaching - en bog om ægte livsglæde'.

Han har i 18 år afholdt grinekurser og latterklubber, hvor han har hjulpet folk med at grine.

quote Bagefter kom han op til mig og sagde: "Tak. Jeg har ikke grinet så meget i 20 år".

Thomas Flindt

- Når vi griner, spænder vi af og slipper stressen. Så selv om vi griner for sjov, griner vi også for at slippe noget, der er besværligt i vores liv, forklarer han.

Selv om latteren for nogle er en helt naturlig del af hverdagen, kan den for andre nemlig være forbundet med stor modstand, fortæller Thomas Flindt.

Forskning fra University of Utah og Georgia State University viser, at grin rent faktisk smitter. Specielt hvis du griner med åben mund.
Forskning fra University of Utah og Georgia State University viser, at grin rent faktisk smitter. Specielt hvis du griner med åben mund.

- Jeg oplevede engang, at en mand fra starten stirrede så vredt på mig, at jeg tænkte, at jeg aldrig ville få ham til at grine. Men det viste sig at blive omvendt. Han endte med at rulle rundt af grin, fortæller Thomas Flindt.

- Bagefter kom han op til mig og sagde: "Tak. Jeg har ikke grinet så meget i 20 år".

Latterkursus

En grinesession - eller latteryoga, som aktiviteten også kaldes - varer typisk en times tid, hvor deltagere i fællesskab mediterer på latteren. Der bruges hverken vittigheder eller humor - eller ord for den sags skyld. Man skal slet og ret bare grine.


Meningen er, at deltagerne skal ned i kroppen frem for at være oppe i hovedet, hvor de fleste befinder sig det meste af deres dagligdag. Og det er, ifølge Thomas Flindt, fra maven, at den dybe, oprindelige latter kommer fra.


Latteren igangsættes og faciliteres ved hjælp af en række øvelser, der enten skal skabe en stille latter eller en såkaldt volumelatter.


Kilde: 'Lattercoaching - en bog om ægte livsglæde' af Thomas Flindt.

Latteryoga

Latteryogaen bygger på en kombination af gammel østlig filosofi og moderne vestlig videnskab.

Det var en indisk læge, der, på baggrund af sin viden om latterens indvirkning på vores fysiologi, fik idéen til latteryoga for godt 10 år siden.

Det er velkendt, at latteren har en række gavnlige effekter på vores fysiske og mentale helbred. Udover at styrke vores kredsløb og fordøjelse, udløser det også det såkaldte lykkehormon, dopamin, i hjernen. Det skriver videnskab.dk. 

quote Hjernen ved ikke, om du smiler, fordi du er glad, eller om du snyder – trækningen vil frigive oxytocin.

Trine Rønnov, læge og psykoterapeut

Men hvad med den simulerede latter, som er den, man dyrker i latteryogaen?

Her er forskningen ikke lige så entydig - eller fyldestgørende.

Trine Rønnov, der er læge og psykoterapeut hos Stresslæge.dk, hører til dem, der mener, at virkningen er ens, hvad enten latteren er oprigtig eller forceret.

- Hjernen ved ikke, om du smiler, fordi du er glad, eller om du snyder – trækningen vil frigive oxytocin, siger hun.

Selv om forskningen i den kunstige latter ikke er entydig, oplever Thomas Flindt med egne ord at blive mere glad og kærlig efter en lattersession.
Selv om forskningen i den kunstige latter ikke er entydig, oplever Thomas Flindt med egne ord at blive mere glad og kærlig efter en lattersession.

I et af de få studier, der findes på området, undersøges effekten af grin på kommando. Og selv om studiet beskæftiger sig med ældre, viser det da også, at selv simuleret latter har en signifikant positiv effekt på depression.

Professor, dr.med. og psykolog Bobby Zachariae mener derimod, at man skal skelne mellem den forcerede og ægte latter, da de, ifølge ham, adskiller sig fysiologisk fra hinanden, skriver Berlingske. 

Prøv det selv

Hvis du er en af dem, der har svært ved at grine, foreslår Thomas Flindt, at du giver dig i kast med en stille latter med åben mund.


Det går ud på, at du stiller dig op og lægger hænderne på maven for at mærke, om der er bevægelse i maven, når du laver øvelsen. Læg derefter hovedet tilbage og grin meget stille. Du skal åbne munden helt op, mens du lader en stille lyd komme ud. Hold øvelsen i gang i 30 til 40 sekunder.

Man kan både grine af MeToo og lønkompensation

Tilbage i latterklubben sidder de otte deltagere i rundkreds, mens Thomas Flindt instruerer.

Først skal lattermusklerne strækkes ud og vejret trækkes helt ned i maven. Derefter står den på forskellige grineøvelser, hvis intensitet gradvist stiger.

Denne dag skal deltagerne blandt andet igennem 'MeToo-latteren', 'Lønkompensations-latteren' og 'Hvad fanden foregår der?-latteren'.

Efter øvelserne strækkes der ud, mens Thomas Flindt guider deltagernes vejrtrækning.
Efter øvelserne strækkes der ud, mens Thomas Flindt guider deltagernes vejrtrækning.

- Jeg laver nogle øvelser med folk, som relaterer sig til de ting, der sker i vores hverdag. På den måde lærer vi at grine af noget af det, der sker i vores liv, siger Thomas Flindt.

Og om ikke andet får øvelserne i hvert fald gang i deltagerne.

Både lydniveauet og stemningen stiger i lokalet, hvor latteren runger og tårerne nogle steder triller ned af kinderne.

Selv da deltagerne når til den afsluttende udstrækning afbrydes stilheden af små, enkeltstående grin.

Vi har brug for at være lidt crazy

Det er ikke fordi, Thomas Flindt ikke godt kan se, at det kan virke gakket at sidde i en rundkreds og grine uden årsag.

Han synes faktisk også selv, det er lidt skørt.

quote Jeg kan godt forstå dem, der synes det her er fjollet.

Thomas Flindt

- Jeg kan godt forstå dem, der synes det her er fjollet. Men for mange voksne har alvoren taget magten, siger han.

- I en latterklub kan du smide hæmningerne og være lidt crazy. Og måske har vi alle sammen brug for lidt mere craziness i vores liv.

Thomas Flindt

Thomas Flindt er 51 år gammel, bosat i Allerød og forfatter, foredragsholder og latterinstruktør. Thomas Flindt har åbnet flere latterklubber i København og Nordsjælland og var i mange år vært og arrangør af Latterens Verdensdag i Danmark.


I dag lever Thomas Flindt af at arrangere latterevents og latterkurser til private og virksomheder. Han har undervist i arbejdsglæde og trivsel hos kommunerne og hos erhvervslivet siden 2003.


Du kan læse mere om ham på hans hjemmeside latterguru.dk.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik