"En katastrofal situation": Lattergas er farligere, end lægerne troede

Lattergassens skadevirkninger, bekymrer læge på Glostrup Hospital. For nylig behandlede hun en patient, som blev lammet efter lattergasmisbrug.

På neurologisk klinik i Glostrup fik de i juni lidt af et chok, da en lattergaspatient vaklede ind af døren.

quote Det er første gang, at vi ser så alvorlige symptomer efter indtag af lattergas i Danmark. Ja, faktisk i hele Europa har man ikke set et værre tilfælde.

Agnes Gullestrup, reservelæge

- Han kan ikke gå særligt mange skridt, uden at han simpelthen falder sammen. Det er første gang, at vi ser så alvorlige symptomer efter indtag af lattergas i Danmark. Ja, faktisk i hele Europa har man ikke set et værre tilfælde, siger reservelæge på Neurologisk Klinik på Glostrup Hospital, Agnes Gullestrup, til TV 2 Lorry.

Lattergas

Mange har nok lagt mærke til, at det flyder med brugte lattergas-patroner på gader og stræder. Men hvor nemt er det for unge at købe? Og hvad er konsekvenserne? TV 2 Lorry sætter i disse dag spot på den farlige tendens. 

En 28-årig mand fra Amager havde dagligt igennem flere uger inhaleret over 100 lattergaspatroner, som han købte i den lokale kiosk.

- På et tidspunkt er han taget ned i kiosken for at købe gaspatroner, da han simpelthen falder sammen i kiosken. Han kan ikke længere stå på sine ben på grund af sit intensive misbrug af lattergassen. Derfor må han ringe efter sine kammerater, som kommer og bærer ham op i lejligheden, siger Agnes Gullestrup.

Hun tilføjer, at patienten, på trods af hændelsen, alligevel fik lattergaspatronerne med hjem fra kiosken.

- Der er en kioskejer, som har tjent fedt på den unge mands misbrug, understreger hun.

Også kroniske skader

Det har tidligere været fortalt, at lattergaspatroner kan give akutte iltmangelskader i hjernen. Men det er først nu, at lægerne får øjnene op for de kroniske nerveskade, som et misbrug kan medføre.

- Det er nyt for os, at høje doser af lattergas, kan føre til vitaminmangel (B-vitamin12 - red.), med efterfølgende nerveskader, siger reservelægen.

quote Patienten er nu i genoptræningsforløb, men det er meget tvivlsomt, om han kommer til at gå normalt igen. Nerveskaderne kan meget vel være kroniske.

Agnes Gullestrup, reservelæge

Når man inhalerer lattergaspatroner i store mængder, risikerer man at nedbryde den beskyttende fedthinde omkring vores nervebaner. Det betyder, at de signaler som hjernen, via rygmarven, sender ud til musklerne svækkes, hvilket kan føre til lammelser og føleforstyrrelser, forklarer hun.

- Patienten er nu i genoptræningsforløb, men det er meget tvivlsomt, om han kommer til at gå normalt igen. Nerveskaderne kan meget vel være kroniske.

"Det er en katastrofal situation"

Agnes Gullestrup frygter, at han ikke bliver den sidste patient med så massive nerveskader efter intensiv brug af lattergaspatroner, når det er så nemt at købe, som TV 2 Lorry dokumenterede, da en 16-årig uden problemer kunne købe latterpatroner i 9 forskellige almindelige kiosker på under 3 timer.

Ifølge Agnes Gullestrup burde patronerne slet ikke kunne købes i almindelige kiosker. For der mangler oplysning om skadevirkningerne og hun opfordrer derfor folketinget til at reagere. 

-Der jo restriktioner på cigaretpakker. Der skal de unge have en vis alder, for at købe dem. Men lattergaspatronerne kan de unge købe hvor som helst og når som helst. Det er en katastrofal situation i øjeblikket. Hvorfor skal man sælge dem i kioskerne? Det burde kun være køkkenbutikker, som havde lov til at sælge dem. De unge ved jo ikke, hvad de laver, når de tager lattergassen, siger Agnes Gullestrup. 

Vil du vide mere? Se hele torsdagens dækning af lattergas, hvor du også kan møde Patrick, der havde et massivt forbrug af lattergas:

Som vi afslørede i går er lattergaspatroner meget nemme at få fat på. På bare tre timer fandt vores reporter 9 kiosker i københavnsområdet, hvor teenagere helt uden problemer kunne købe patronerne. Det er nemt at få fat på - og at det er farligt at indtage kan Patrick Bennett bevidne - på et tidspunkt inhalerede han 50-100 lattergaspatroner dagligt.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik