Lasses liv gik i stå derhjemme - succesfuldt projekt fik ham i gang

Knap 100 virksomheder og projektet NExTWORK i Roskilde løfter en vanskelig samfundsopgave. Unge der er gået i stå kommer i job og uddannelse.

Det hvide svejselys blænder, og støjen fra svejseværket knitrer i ørerne.

Trods svejsehjelm og høreværn er det varmt arbejde for Lasse Rasmussen, der er smedelærling hos SKS Kraner.

Men han nyder sit job.

- Før jeg kom i kontakt med NExTWORK, var jeg startet på nogle uddannelser efter folkeskolen. Jeg har prøvet elektriker, skiltetekniker og så web-integrator. Forskellige ting som egentlig var min interesse, men som jeg ikke rigtigt kunne holde fokus i, siger Lasse Rasmussen.

Han gennemførte ikke og gik i stå derhjemme.

Gennem Ungeguiden i Roskilde Kommune kom han til sidst i kontakt med NExTWORK. I dag er han i lære som smed hos SKS Kraner i Roskilde.

quote Når jeg tænker på at unge, helt op til 29 år, går rundt og ikke har noget at lave. Og koster samfundet en masse milliarder... samtidig med at de har en spildt ungdom. Så er vi alle sammen forpligtiget til at gøre noget.

Eno Hauser, direktør i SKS Kraner, Roskilde

Lasse Rasmussen er en af de mange unge, der er kommet i uddannelse eller job gennem projektet NExTWORK i Roskilde.

Knap 100 virksomheder og uddannelsesinstitutioner har meldt sig til at tage udsatte unge mellem 18 og 29 år i praktik.

Unge der er snublet i livet eller gået helt i stå. Og mange af dem kommer i rigtigt job eller begynder på den ungdomsuddannelse, de aldrig fik.

- Når jeg tænker på, at unge helt op til 29 år går rundt og ikke har noget at lave og koster samfundet en masse milliarder - samtidig med, at de har en spildt ungdom. Så er vi alle sammen forpligtiget til at gøre noget, siger Eno Hauser, der er direktør i SKS Kraner, Roskilde.

Eno Hauser har tålmodigheden og pladsen til, at hans lærling lærer tingene hen ad vejen. Først var Lasse Rasmussen i praktik hos SKS Kraner. Nu er han i lære.

Og han bliver betragtet som enhver anden lærling og medarbejder.

- Jeg tror egentlig man (virksomheden, red.) skal kunne mindre, end man tror, siger Eno Hauser.

SKS Kraner troede ikke, de havde nok arbejde til en lærling. Men de startede med Lasse Rasmussen i praktik via NExTWORK, og så dukkede arbejdsopgaverne alligevel op:

- Jamen det punkt skulle vi ligesom over. Og når man tænker på, at en del unge alligevel har deres uddannelsespraktik på en skole. Så er det da bedre, de kommer ud i det virkelige liv, siger han.

I serien "Sårbar og sej - Unge på vej" kan du se mere om NExTWORK, de unge og virksomhederne, her.

Lasse Rasmussen havde forsøgt sig med flere ungdomsuddannelser. Nu er han på rette hylde som smedelærling hos SKS Kraner i Roskilde
Lasse Rasmussen havde forsøgt sig med flere ungdomsuddannelser. Nu er han på rette hylde som smedelærling hos SKS Kraner i Roskilde
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

Magten tilbage over eget liv

Lasse Rasmussen er en af de mange unge, der har fået livet tilbage på sporet efter mødet med projektet NExTWORK. Et projekt, der vender op og ned på de almindelige normer for hvad unge, der har brug for hjælp, kan få lov til.

”Mange til mange”, ”Arbejdsidentitet” og ”Magtskifte” er de tre principper for arbejdet med unge.

Unge, der ofte har været gennem forskellige indsatser for at få dem i gang. Indsatser der ikke har virket:

- Vi har ikke taget stilling til, om det her løser alle unges udfordringer eller problemer. Vi eksperimenterer og afsøger for at gøre noget andet end det, der tidligere har været gjort omkring den unge, for det har tydeligvis ikke rykket dem, siger Jonas Hansen, Ungevejleder i NExTWORK.

Princippet ”Mange til mange” dækker over, at de unge kan møde op på projektet og sparre med andre unge om deres situation.

Så de ikke står alene og føler sig som den eneste i verden, der har udfordringer i livet.

”Arbejdsidentitet” skaffes gennem praktik på en virksomhed og flytter fokus fra, at den unge har problemer til at den unge får en ny identitet som et menneske, der er brug for.

Et menneske, der kan noget fagligt og som har en plads i samfundet.

- Den unge begynder at udvikle sig og opdage, 'at her bidrager jeg til noget'. Jeg kan noget, jeg får også at vide at jeg kan noget for virksomheden og jeg får et ansvar. Og via netværksgruppen bliver den unge også klar over at her kan jeg bidrage med noget. Jeg har nogle erfaringer fra min virksomhed, jeg kan bringe i spil. På den måde vokser den unge, siger Jonas Hansen Ungevejleder i NExTWORK.

Og de principper er nøglen til at få unge i gang igen, mener professor Noemi Katznelson fra Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet:

- Så får man jo pludselig en formuleret status og position, som jeg vil gætte på, at mange af de her unge ikke har prøvet at have før. Så det tænker jeg, der er både noget fagligt kompetenceudvikling i - og en personlig kompetenceudvikling i, siger hun.

Princippet ”Magtskifte” handler om at den unge kan vælge mellem virksomheder, der byder sig til overfor den unge. Virksomheden skal sælge sig selv som et valg, den unge kan tage - hvis det matcher den unges behov.

- NExTWORK kan ligesom det her med at få os ud og så prøve at se hvordan er en virksomhed. Hvordan fungerer det, hvordan hænger tingene sammen, siger Lasse Rasmussen.

Og det ligner en succes:

- Vi kan se at i forhold til vores andre projekter så har vi en 25 procent succesrate. Når de har været igennem projektet, så kommer de enten i job eller i uddannelse. Og det er ganske pænt for den her gruppe borgere, siger Bent Jørgensen, formand i Beskæftigelses- og Socialudvalget, Roskilde kommune, Venstre.

Normalt kommer kun få procent af den her gruppe unge videre i livet, siger han.

Hør smede-lærlingen Lasse Rasmussen fortælle hvad det kræver at komme igang med en uddannelse, når man er gået lidt i stå i livet

Alle unge kan lykkedes

Forløbige tal viser, at 60 procent af de unge starter i job eller uddannelse efter NExTWORK. Men endnu kan Rockwoolfondens evaluering ikke vise hvor mange, der rent faktisk fuldfører. Projektet er for nyt. Men der er en rapport på vej, lyder det fra fonden.

Roskilde kommunes gode erfaringer fra det første år med NExTWORK, gør at det nu er blevet et fast tilbud til udsatte unge i kommunen.

Hos SKS Kraner er Lasse Rasmussen også blevet en succes:

- Et eller andet sted opfatter vi vores lærling som en faglært medarbejder. Som skal kunne det hele. Det kan han ikke, men han lærer dag for dag. Og så skal vi da også have ført ham frem i den sidste ende. Så skal han da møde Dronningen og have en fantastisk medalje. (Hvert år hilser Dronningen på de nyuddannede svende, der har ydet en særlig præstation ved deres svendeprøve, red.). For det tror jeg han har evnerne til at kunne nå derop, siger Eno Hauser, direktør i SKS Kraner, Roskilde.

- Man skal selv være positiv. Man skal kunne tage fat. Man skal kunne tage arbejdsopgaverne, lige meget om de er kedelige eller de er sjove. Det skal prøves og så må man tage det sådan at ”det her det vil man”. Så kommer det også til at fungere, siger Lasse Rasmussen, smedelærling, SKS Kraner, Roskilde.

Han vender sig og tænder for svejseværket igen. Det hvide lys og den knitrende støj fylder kran-hallen. Det er fredag og Lasse Rasmussen skal lige være færdig - før han holder fyraften.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik