Lars von Trier udfordrer danskerne

Den næste måned kan alle, uanset om de er kunstnere, har kreative erfaringer eller blot lyst til at bidrage, deltage i det stort anlagte, folkelige kunstværk 'Gesamt', som vises under Copenhagen Art Festival.

Arkitekten bag 'folkets værk' er filminstruktør Lars von Trier. Han har udvalgt seks værker - heriblandt et af Hitlers hofarkitekt Albert Speer - som alle bidrag skal fortolke eller lade sig inspirere af. Og han har bestemt, at værket skal vises på fire skærme i hver sit verdenshjørne i et mørkt rum, skriver Politiken torsdag.

Lars von Trier vakte verden over stor forargelse, da han på et pressemøde på filmfestivalen i Cannes i 2011 kom til at rode sig ud i noget, der lignede et forsvar for Hitler. Siden har han pålagt sig selv tavshed i det offentlige rum.

Alligevel er et af de seks inspirationsværker Zeppelintribunen i Nürnberg, der blev skabt af Albert Speer og brugt af nazisterne til store partidage. Netop Albert Speer blev fremhævet af Lars von Trier på det famøse pressemøde i Cannes som en arkitekt, han beundrer.

»Jeg tror ikke, at valget af Speer er for bevidst at provokere. Han har respekt for arkitekturen, ikke for ideologien. Jeg tror også, at det handler om at stå fast på værdsættelsen af kunsten uden at stå til ansvar for dens konsekvenser, ideologi eller fortolkning. Der er kontraster og udfordringer i hans valg af kunstværker«, siger filminstruktør Jenle Hallund, der har været manuskriptkonsulent på Triers 'Melancholia' og på hans næste film, 'Nymfomanen', og som han har udpeget til at udvælge blandt det indsendte materiale og skabe det endelige værk.

De øvrige fem kunstværker, som deltagerne skal tage afsæt i, er et maleri af Gauguin, en sonate af komponisten César Franck, Molly Blooms Ja-monolog i James Joyce-romanen 'Ulysses', en scene fra Strindbergskuespillet 'Faderen' samt en stepdans af den amerikanske entertainer Sammy Davis Jr.

Jenle Hallund håber, at så mange som muligt tager udfordringen op og lader sig inspirere af et eller flere af de seks værker og giver deres bud på en fortolkning. Det behøver ikke være stort anlagt eller et færdigt værk, de sender ind. Det kan være et enkelt billede, en lille stump uafsluttet film, et maleri, der fotograferes, et stykke musik, en lyd - hvad som helst.

»Ideen er, at man er så frit stillet som muligt«, siger Jenle Hallund til Politiken.

Temaet for Copenhagen Art Festival er fællesskab, og derfor ville festivalen gerne lave et brugergenereret filmprojekt. Valget faldt på et Gesamtkunstværk, der netop går ud på at bruge mange kunstarter - en form for totalkunstværk, som operakomponisten Richard Wagner var stærkt optaget af.

»Gesamtbegrebet fascinerede Lars von Trier, hvilket vi havde på fornemmelsen, inden vi spurgte, om han ville være med«, forklarer Christian Skovbjerg Jensen, der er kurator på det, der skal foregå i det offentlige rum under festivalen.

»Vi tror, at der kan komme noget sjovt ud af samspillet mellem denne her ophøjede, verdensberømte kunstner, der står for noget af det mest elitære og højkulturelle, og så alle os andre almindelige mennesker. Det er eneren, der udfordrer folket og spørger: Hvad kan I? Har I kapacitet til at forstå de her ypperlige værker?«, siger Christian Skovbjerg Jensen til Politiken.

Uanset om der kommer 10, 100, 1000 eller 10.000 bidrag, skal Gesamt være færdigklippet til visning på Kulturnatten 12. oktober. Derefter skal det ud at rejse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik