00:30

Mathias var ikke helt udhvilet inden køreprøven. Men det gik som det skulle. Video: TV 2 Bornholm

Nyt smuthul: Nu sender kørelærere elever til Bornholm

Lang ventetid på køreprøver ovre får nu mange kørelærere til at sende deres elever til Bornholm. Men det skaber i stedet en flaskehals her siger politiet.

Mathias Nielsen på 18 år ankom til Bornholm her til morgen. Sammen med fire andre elever fra Kørelærernes Hus i Køge skal han i dag til køreprøve på Bornholm. En prøve han normalt ville have taget på Sjælland. 

- Min kørelærer fortalte, at jeg ville komme til at vente i over en måned med at kunne gå op. Så var det bedre at tage chancen og prøve på Bornholm, siger Mathias Nielsen. 

Kørelærer Thomas Sommer fra Kørelærernes Hus fortæller, at det er problematisk for eleverne at vente for lang tid på køreprøven. Derfor er køreskolen nu nødt til at sende eleverne et godt stykke væk, for at kunne gå op.

Læs også Vesterbrogade ensrettes i et halvt år

- Hvis de skal vente, skal de have flere køretimer for at holde det de har lært ved lige. Og det koster nogle penge. Derudover så skal de køre i et område, de slet ikke kender herovre, siger Thomas Sommer. 

Ventetiderne flytter med

Thomas Sommer er dog langt fra den eneste kørelærer, der har fået samme idé med at sende elever til Bornholm for at gå til køreprøve. Lige nu har oplever Bornholms Politi at 25 procent af køreprøverne bliver booket af kørelærere ovrefra. 

Min kørelærer fortalte, at jeg ville komme til at vente i over en måned med at kunne gå op. Så var det bedre at tage chancen og prøve på Bornholm, 

Mathias Nielsen, elev, Køge.

- Det betyder, at de problemer, man har andre steder i landet nu rykker med til Bornholm. Der er frit prøvested i Danmark, så det står kørelæreren frit for at tilmelde sine elever her, men vi kan mærke, at ventetiderne begynder at blive uacceptable, siger Kim Pedersen, der er koordinator i færdselsafdelingen hos Bornholms Politi. 

Han fortæller, at problemerne med ventetider på køreprøver generelt skyldes manglende ressourcer hos politiet, og at der er kommet en gruppe 17-årige, der efter nye regler nu kan få kørekort. 

Vil fortsætte med at sende elever til Bornholm

Lige nu er ventetiden på at komme til køreprøve på Bornholm ved at komme op på over en måned. Thomas Sommer kan godt se, at problemet med ventetiderne bare spreder sig, når mange kørelærere sender deres elever til Bornholm for at gå op.

Læs også Rundetårn står til at få rutsjebane og trækuppel

- Det skaber en flaskehals her i stedet, det kan jeg godt forstå. Men når vi ringer til vores politikreds og klager, så får vi at vide, at der er frit prøvested, så vi kan bare tage andre steder hen, siger Thomas Sommer. 

Han regner med at sende elever til Bornholm igen, hvis ventetiderne fortsat er kortere her end andre steder. 

Køreprøve på Bornholm gav pote

Mathias Nielsen var da heller ikke ubetinget begejstret for at skulle rejse til Bornholm for at gå til køreprøve.

Læs også Ulåste skraldebiler udgør terrorrisiko i Københavns gågader

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at man skal herover for at tage en prøve, man kunne have taget i Køge, siger Mathias Nielsen. 

Men mon ikke turen til Bornholm med natfærgen var det hele værd for Mathias Nielsen. Han bestod nemlig køreprøven. I alt bestod to ud af de fem elever, der var rejst til Bornholm i dag. 

Artiklen er lavet i samarbejde med Marie-Louise Rafn, TV 2 Bornholm