Landmand uden plov: Derfor mener miljøfolk, at det er et stort skridt på vejen

Danmarks Naturfredningsforening bakker op om den særlige dyrkningsmetode Conservation Agriculture, som 50 landmænd lige nu bruger i Nordsjælland.

En håndfuld landmænd i Nordsjælland er i fuld gang med at dyrke jorden på en ny måde. Conservation Agriculture hedder det. Kort fortalt - uden plov og uden at sprøjte mod insekter. Det holder bedre på kulstoffet i jorden, så kulstoffet i mindre grad forsvinder ud i atmosfæren og bliver til CO2.

Det giver også mere liv på landmandens åbne dyrkede arealer. Hos Danmarks Naturfredningsforening ser de mange fordele ved metoden. Og de bakker dyrkningsmetoden op.

- Det kan især give meget mere natur på markerne. Der er flere insekter. Der er flere fugle, og så er der mere kulstof i jorden. Det holder bedre på vandet. Det vil sige, at jorden er mere tørkeresistent, hvis vi får en tør sommer. Og det holder også mere på vandet, hvis vi får en våd sommer. Sådan at vi ikke har de samme problemer med klimaudsving, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening. 

Gamle vaner: Vi har pløjet jorden i flere tusind år

Men ude på landet er der stadig masser af gamle vaner. 

- Vi har jo pløjet jorden i Danmark i flere tusind år. Så det er jo nok det, der hænger ved. At der skal en plov i jorden, for at man kan lave et ordentligt såbed, som det hedder. Så man kan få sin hvede, sin byg og sin raps til at spire frem, siger Rikke Lundsgaard.

Projekt giver sundere jord og bedre klima

Samtidig skal landmænd, der vil dyrke på den nye måde - uden plov, vænne sig til at have mindre orden på marken. 

- Det ligner jo noget rod, når man sår direkte ned i en stubmark. For de fleste landmænd er det jo vanvid. Så der er en meget stor grad af vanetænkning hos landmændene.

Landmanden har brugt mange penge på maskiner

Dertil kommer, at landmænd ofte har brugt mange penge på at købe plov og andet til deres marker. 

- Landmanden har jo investeret i sine store maskiner, og hvad skal man så stille op med dem ? , siger Rikke Lundsgaard. 

Men hos Danmarks Naturfredningsforening mener de, at Conservation Agriculture er et stort skridt på vejen i den rigtige retning. Og at der både kan være pisk og gulerod. 

- Der er pisken ... Pisken er, at vi får nogle flere ekstreme år, hvor det bliver svært. Vi havde i 2017 masser af vand, og vi havde i 2018 et år med for lidt vand. Og der vil Conservation Agriculture kunne være en buffer. Det er en god måde at dyrke på, hvor man netop klimasikrer sig. Det kan være den ting, der gør, at man bliver tvunget ud i en ny måde, at tænke på i landbruget, siger Rikke Lundsgaard fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Og der er guleroden...De landmænd, der dyrker jorden med de her særlige metoder, bruger langt færre penge per hektar, på maskiner og på arbejdsløn. Så selvom de i begyndelsen høster lidt mindre, så kan det samlede resultat være bedre. Det er jo noget, man godt kan li´. At der kommer nogle sorte tal på bundlinjen.

Løser ikke alle problemer - men et skridt på vejen 

Hos Danmakrs Naturfredningsforening er de altså positive overfor Conservation Agriculture. Selvom det ikke løser alle problemer.  

- Vi skal ikke tro, at hvis 40 % af planteavlen bliver lagt om til Conservation Agriculture, så har vi løst klimaproblematikken i forhold til landbruget og til CO2-udledningen. Men derfor er det rigtig godt alligevel. Fordi det vænner landmanden til at dyrke på en mere miljøvenlig måde og en mere naturvenlig måde. Og det kan måske være et skridt over i noget mere økologisk.   

Kan sætte en bevægelse i gang

Så for Rikke Lundsgaard og for Danmarks Naturfredningsforening handler det lige så meget om, at det her kan sætte en bevægelse i gang hos landmændene.  

- Vi synes, at Conservation Agriculture er et rigtig rigtig godt alternativ til den konventionelle planteavl i Danmark. Og det ville være så godt for naturen, at vi fik noget mere af det. 

Umiddelbart er der ovenikøbet en vis enkelhed i den særlige dyrkningsmetode - Conservation Agriculture. Hvis man spørger den landbrugspolitiske seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening. 

- Det er jo ikke trylleri, det her. Det er jo bare, at man dyrker sin jord på en anden måde. Som er til gavn for en selv, og til gavn for naturen. Det tror jeg alle gerne vil være med til.       


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik