Henrik bliver i dårligt humør af dette syn: "Det er ikke godt"

Det varme vejr tørrer markerne ud, og det risikerer at få stor betydning for landmændenes kornhøst.

Det er ikke alle, der er lige begejstret for tørvejret og den stegende hede.

Det gælder eksempelvis mange landmænd, hvis kornmarker i disse tider er hårdt ramt af tørke.

En af dem er Henrik Larsen fra Gilleleje. Han bliver i decideret dårligt humør, når han i øjeblikket tager ud for at tjekke sine marker.

For når regnen ikke kommer, bliver kernerne i kornet tørre, kedelige og uden kraft. Og Henrik Larsen kan ikke begynde at vande, for det kræver en særlig tilladelse.  

- Jeg kommer ellers ofte ud og ser på marken for at holde øje med, hvordan det går. Men lige nu kommer jeg sjældnere, for det er ikke godt for humøret, siger Henrik Larsen til TV 2 Lorry.

Og det er da også et kedeligt syn, der lige nu møder Henrik Larsen. Jorden er hård og slår revner, og planterne tørster efter våde, kølige dråber fra himlen.   

Tørken har for alvor sat sit præg. 
Tørken har for alvor sat sit præg. 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Man kan se, at kornene sidder herinde i planten, men de kan ikke komme ud – for de mangler vand. Når de kommer ud, har de ikke nok næringsværdi, fordi de har manglet vand, siger Henrik Larsen, da han viser TV 2 Lorrys udsendte reporter rundt på sin bygmark.

Hårdt brug for sit korn

Også ovre på Henrik Larsens anden mark – den med hvede - er det slemt. Efter mange dage under solens stråler er marken nu forvandlet til et stort område med en meget tør bund. Tørken har for alvor sat sit præg.  

- Det er ikke godt det her, men vi er jo landmænd, og vi ved, at der er en risiko med vejret. Det bestemmer vi ikke over. Så må vi glæde os over de år, hvor det er gået godt, siger Henrik Larsen, der har hårdt brug for det korn, som han dyrker. Det er nemlig foder til hans egen besætning af svin.  

- Jeg får noget korn, som sådan set er fint nok – men der kommer ikke ret meget af det. Så i værste fald må jeg ud og købe af andre landmænd, eller købe foder i udlandet, siger han.

Landmand Henrik Larsen kunne godt bruge noget regn.
Landmand Henrik Larsen kunne godt bruge noget regn.
Foto: TV 2 Kosmopol

Forleden kom der en smule regn – og dagen efter havde kornet rettet sig på marken. Men det holdt ikke længe – nu er den gal igen. Så landmand Henrik Larsen krydser fingre og håber, at der er regn på vej.  

- Jeg satser på, at vi får et ordentligt skyl fra den store vandkande. Det kunne jeg godt bruge nu, lyder det fra Henrik Larsen.

Det er knastørt derude i øjeblikket. Og når der ikke kommer regn i lange perioder, så har det selvsagt konsekvenser. Hos landmændene kan man nu se det på kornet - og det risikerer at få stor betydning for høsten.  Også hos landmand Henrik Larsen, der dyrker korn i Gilleleje

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik