Lærere var mere syge i konfliktåret

For første gang i fem år steg skolelærerens sygefravær i København i 2013. Fra 11.5 gennemsnitlige sygedage på et kalenderår pr. lærer i 2012 til 12.5 dage i 2013. Det er en stigning på 8 procent, skriver DR P4 København.

Det viser en foreløbig opgørelse fra Københavns Kommune. Kommunen kalder udvikling i lærernes sygefravær for atypisk og markant negativ set i forhold til sammenlignelige faggrupper.

Eksempelvis er pædagogernes sygefravær i samme periode faldet med en dag.

Formanden for de københavnske skolelærere, Jan Trojaborg, peger på, at kravet om at flere og flere elever, der tidligere har været i specialtilbud, nu skal inkluderes i folkeskolen er noget af forklaringen.

Desuden spiller forårets konflikt med KL og regeringen også en stor rolle i forklaringen på det øgede sygefravær.

Lærerne blev kaldt dovne og forkælede

-Lærerne blev udsat for hetz. De blev kaldt dovne, ugidelige og forkælede. Det er klart, at det sætter sig. Københavns Kommune har også fyret lærere de sidste år, ofte lærere med langtidssygdom, så det kan være en forklaring på, at sygefraværet indtil i år har været faldende. Og endelig har arbejdsklimaet på flere skoler også været dårligt, siger Jan Trojaborg til DR P4 København.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at stigningen er bemærkelsesværdig. Han peger også på, at forårets konflikt og det øgede fokus på inklusion kan spille en rolle, han fastslår dog, at der ingen undersøgelser er foretaget på området, men det er han umiddelbare vurdering.

-De ting har jo påvirket lærernes dagligdag, samarbejdsklimaet på skolerne og lærernes motivation. Det er et kvalificeret gæt, at det kan have givet noget mere fravær, siger Flemming Ibsen, siger han til DR P4 København.

Pia Allerslev: 2 slags sygefravær, vi tager et opgør med den ene slags

I København er det Venstres nyudnævnte børne - og ungdomsborgmester, Pia Allerslev, der har det politiske ansvar for at gennemføre skolereformen, som træder i kraft efter sommerferien, og hun modtager stigningen i tallene med bekymring.

-Der er to slags sygefravær: Den slags, hvor man ikke kan møde på arbejde, og så den, hvor det hele bare virker så trist, sort og gråt, at man tager en dag i sengen. Den kultur er vi ved at tage et opgør med i kommunen, og den slags fravær er ikke i orden. Blandt andet fordi det er ukollegialt, siger hun og fastslår dog:

- Jeg har stor forståelse for, at lærerne har været igennem en turbulent tid, at der har været meget offentlig debat og at lærerne selvfølgelig er blevet påvirkede af det. Så det er forståeligt, at de har reageret sådan her. Men derfor er det stadigt ikke i orden, at der er så stort sygefravær, siger Pia Allerslev, der tror på, at hun sammen med lærerne og lederne kan skabe en bedre folkeskole.

Formand for skolelederne: Vi arbejder på kompetenceudvikling for skolelederne

-Vi politikere har ansvaret for at skabe nogle rammer, hvor de hårdtarbejdende og dygtige lærere kan udfolde sig. Men det er i høj grad en opgave for lederne på de enkelte skoler både at få fraværet ned og skabe et arbejdsrum, hvor det er rart for lærerne at være. Derfor har vi i forberedelsen af den nye skolereform haft meget fokus på opkvalificering af både ledere og lærere, siger Pia Allerslev til DR P4 København.

Formand for skolelederne, Anders Balle, siger, at skolelederne er sig deres ansvar bevidst og godt kan løfte opgaven, og peger på, at 80 procent allerede har en diplomuddannelse i ledelse. Han erkender dog, at én ting er teori, en anden er praksis.

- Derfor arbejder vi på, at vi skal have en kompetenceudvikling for skolelederne til at at få dagligdagen til at fungere og til at få skabt det gode samarbejdsmiljø, siger han til DR P4 København.

Han mener skolereformen vil øge arbejdsglæden blandt lærerne, fordi de skal samarbejde mere, og dermed vil færre melde sig syge. Ved at udvide en ordning med konsulenter, som kommer rundt på skolerne og lærer skolelederne om ledelse i praksis, kan man skabe et bedre samarbejdsmiljø, så lærerne får blod på tanden igen, når skolereformen træder i kraft til august.

- Typisk vil det være dygtige skoleledere, som bliver frikøbt en dag eller to om ugen til at rådgive og være sparringspartnere for deres skoleleder-kolleger. Det vil give bedre ledelse og på den måde bedre arbejdsmiljø og færre syge lærere, siger Anders Balle til DR P4 København.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik