Lærere på Nørrebro-skole plages af vold og trusler

Ansatte på Guldberg Skole bliver dagligt udsat for både fysisk og psykisk vold. Borgmester anerkender, at der er et problem på københavnske folkeskoler.

Situationen på Guldberg Skole på Nørrebro i København er så alvorlig, at medarbejdere dagligt udsættes for både fysisk og psykisk vold.

Sådan lyder det i et brev fra skolen til Københavns Kommune. I brevet beder skolen om hjælp til at løse de alvorlige problemer.

Det skriver Radio 24 Syv.

I brevet skriver skoleleder Morten Nielsen og tillidsrepræsentant Tina Arvin, at elever ”spytter, slår, river, sparker og verbalt nedgør kolleger” og de tilføjer, at ”volden er blevet en så integreret del af hverdagen, at kolleger ikke længere reagerer på volden.”

Af eksempler på vold og psykisk vold i nuværende skoleår nævnes blandt andet en lærer, der har ”fået kastet mad i hovedet” og er ”blevet skubbet af en elev”. En anden lærer blev ”slået i ansigtet af elev”. En tredje blev ”sparket på ben, slået på kroppen og spyttet i ansigtet af elev”. 

Har vænnet sig til vold mod lærere

Vold og trusler mod lærere i København er ikke et nyt problem. Af kommunens trivselsundersøgelse for 2017 fremgår det, at 17 procent af de ansatte på kommunens folkeskoler har været udsat for vold og trusler. Det er en stigning på henholdsvis tre og fire procentpoint i forhold til 2015 og 2016.

Lars Sørensen, næstformand i Københavns Lærerforening, mener, at problemerne findes overalt: Han vurderer, at mellem en tredjedel og halvdelen af de københavnske folkeskoler har problemer med vold og trusler. 

- Vi har efterhånden vænnet os til, at det er et vilkår. Og det er jo præcist det, man ikke skal, siger Lars Sørensen, der også er med i det særlige medarbejderudvalg i kommunen, der forsøger at mindske volden og forbedre forholdene for lærerne – det såkaldte HovedMED. 

Fire skoler fik påbud

Lars Sørensen hører jævnligt fra tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, at de oplever det samme som de ansatte på Guldberg Skole.

Alene i 2017 var situationen så alvorlig på fire københavnske folkeskoler, at Arbejdstilsynet måtte give et påbud om at forbedre forholdene for de ansatte, der var udsat for ”vold og traumatiske hændelser.

Valby Skole er blot én af de skoler. Her er en ansat blevet sparket i hovedet, blevet spyttet på, bidt gennem en habitjakke, slået på brystkassen, revet i håret og råbt ind i øret. En anden skole er Skolen på Amagerbro. Her er én ansat to til tre gange i ugen i situationer, hvor hun bliver slået, sparket, spyttet efter eller får kastet ting efter sig. 

Borgmester anerkender problem

Børne- og Ungdomsborgmester i København, Jesper Christensen, Socialdemokratiet, erkender, at der er store problemer med vold og trusler på de københavnske folkeskoler.

- Der er al mulig grund til at tage det meget alvorligt, men også bruge alle de værktøjer vi kan for at komme det til livs, siger han.

HovedMED har netop færdiggjort en strategi, som skal forebygge vold og trusler. Her er det vigtigt for Jesper Christensen, at alle episoder – store som små – bliver registreret.

- Jeg tror, at det er afgørende, at vi får registreret alle tilfælde, fordi hvis ikke vi gør det, så kender vi ikke det fulde omfang. Og det gør det sværere at lede efter nogle sammenhænge. Er det efter et frikvarter? Er det særlige elever i særlige pressede situationer? Eller hvad er det?”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik