Lærere flygter fra folkeskolen

Lærere landet over er hårdt pressede af de nye arbejdstidsregler, som efter sommerferien er fulgt med indførelsen af den såkaldte lov 409.

Ekstra Bladet har været i kontakt med 33 af landets i alt 76 lærerkredse. I 28 kredser melder man om, at et stigende antal lærere har fremskyndet deres pension eller har sagt deres job op på grund af de nye arbejdstidsregler.

I 17 af de lærerkredse Ekstra Bladet har talt med, har man opgjort lærernes sygedage siden august. I 14 af kredsene melder man om klart stigende sygefravær.

Nogle steder er sygefraværet steget med mere end 100 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

- Når mange lærere stopper, mister skolerne en masse erfaring. Og det er klart, at det kan vær uheldigt, hvis for mange skifter på en gang, siger Lejf Moos, der er lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik på Aarhus Universitet, til Ekstra Bladet.

Han peger på, at indførelsen af en ny skolereform og nye arbejdstidsregler på en gang er et problem.

- Det er torskedumt at gøre det hele samtidig. Det er klart, at det får nogle konsekvenser på skolerne og i klasselokalerne. Hvis det ikke er planlagt, kan det også virke voldsomt for børnene, hvis de pludselig skal forholde sig til mange nye lærere på én gang, påpeger Lejf Moos.

Et af de steder, hvor det står slemt til er på Løjtegårdsskolen i Tårnby Kommune.

Her har 18 lærere af 62 fuldtidsansatte lærere sagt op, gået på pension i utide eller langtidssygemeldt sig siden sommerferien.

For selv om lov 409 åbner op for det, så har Tårnby Kommune afvist at lave en lokalaftale med sine skoler. I stedet håndhæver de strengt lovens krav om fuld tilstedeværelse på skolen og flere undervisningstimer.

- Lærerne i Tårnby Kommune er udfordrede. Vilkårene er meget kritisable. De skal undervise flere timer end landsgennemsnittet og har dermed væsentlig mindre tid til forberedelse. Det går voldsomt ud over kvaliteten af undervisningen, forklarer Ulla Erlandsen, der er formand for Amager lærerkreds.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

anna

galleryNy vej flytter lastbiler fra baghaven - men nu er skolebørn i fare, mener beboere

Lynetteholm ny

Ny plan for Lynetteholm lammer lystbådehavn - og naboer skal forberede sig på støj

Strøget i København

Coronarestriktioner på vej i 17 hovedstadskommuner, erfarer TV 2

Hjemløse

playUdsatte københavnere har tjent næsten tre millioner kroner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere