Lærere er kørt træt

Københavnske folkeskolelærere trives ringest af alle, viser en ny undersøgelse. Resultatet overrasker på ingen måde Danmarks lærerforening, der arbejder mod at gøre læreruddannelsen til en fem-årig universitetsuddannelse. Det erfarer Berlingske Tidende.

Folkeskolelærere er de medarbejdere i Københavns Kommune, der trives dårligst. Ansatte i Københavns Kommune er i en undersøgelse blevet stillet spørgsmålet: »Jeg er - alt i alt - godt tilfreds med mit arbejdsliv«. På en skala fra et til seks svarede folkeskolelærerne 3,8, og det ligger klart lavest, mens faggruppen for køkken/ og rengøringsassistenter til sammenligning var mest tilfredse med en score på 4,9. Resultatet for folkeskolelærerne overrasker på ingen måde medlem af Børne- og Ungeudvalget for Socialdemokraterne, Jan Andreasen.
- Jeg har set i hundredevis af den slags undersøgelser, og de bekræfter fuldstændig disse resultater, du nævner for mig. Det er der intet overraskende i, og det er dybt sørgeligt. Jeg har lige siddet og læst det blad som Danmarks lærerforening udgiver, og der er lige kommet en undersøgelse i Middelfart, som viser det samme, siger han.
Særligt når det kommer til emner som: »Egen arbejdsmængde«, »fysiske arbejdsmiljø« og »om andre værdsætter deres indsats« ligger folkeskolelærernes score under andre faggruppers. Det skriver Berlingske Tidende.
Besøger man Danmarks lærerforenings hjemmeside giver pressemeddelelserne et klart indtryk af, at man er opmærksom på situationens alvor. Der argumenteres for at man bør arbejde - foreløbigt på prøvebasis - mod en fem-årig universitetsuddannelse for et lærerfag, der er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft. I en pressemeddelelse fra februar hedder det således, at »lærermanglen, der i forvejen var alarmerende høj, er steget med 13 procent på kun 10 måneder.«
Formand for Danmarks lærerforening, Anders Bondo Christensen, mener, at der er adskillige initiativer, man kan tage. Et af de væsentlige er at undga at topstyre lærerne.
- Nøgleordet er at genskabe respekten for lærerarbejdet. Man skal give lærerne frihed og ansvar i stedet for at detailstyre dem, som vi har set i udpræget grad i de seneste år. Lærerne skal føle, de har ansvaret for børnenes dannelse. Det tror jeg er afgørende. Vi skal vise lærerne tillid, for så får man tilliden tilbage, siger han og tilføjer:
- Jo mere man topstyrer, jo dårligere undervisning kommer vi i virkeligheden til at lave.
Han ser ikke nogen vej udenom at gøre læreruddannelsen til en fem-årig universitetsuddannelse.
- Læreruddannelsen bliver nødt til at være femårig. Der er så mange krav, og man kan simpelthen ikke nå det, på de fire år, der er til rådighed nu. Alle lærere, der bliver uddannet kommer ud til elever, hvor der også er andet modersmål end dansk.
Det skriver Berlingske Tidende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik