Traumecenter i advarsel før sankthans-bål: Oplever ofte svære brandskader hos børn

Forældres brug af brandfarlige væsker til bål eller grill fører jævnligt til alvorlige brandsår hos børn, og derfor opfordrer Rigshospitalets TraumeCenter nu til omtanke ved sankthans-bålet.

Mens mange af os forbinder sankthansaften med sang og hygge, så er det i højere grad ængstelse og bekymring, der fylder hos Rikke Holmgaard, der er overlæge ved Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet. 

Det er nemlig hende og hendes kolleger, der bliver kaldt til TraumeCentret, når patienter kommer ind med alvorlige brandskader, og det er noget der ofte sker i forbindelse med bål. 

Og Rikke Holmgaard oplever jævnligt, at forældres uforsigtige brug af brandbare væsker fører til svære brandskader hos børn. 

- Problemet er ofte de brandbare væsker, som bliver hældt på en grill eller et bål, der skal brænde en heks eller haveaffald af. Som regel er det en voksen, der kaster væsken, men de værste skader opstår, hvis der er børn tæt på. Børn er ikke så høje, så de er tættere på ilden og bliver typisk forbrændt på ansigtet og overkroppen ved grillskader og på fødder og ben, når der er tale om bål, fortæller Rikke Holmgaard i en pressemeddelelse. 

Farlige dampe

Margrethe Lomholt Sørensen er klinisk sygeplejespecialist i TraumeCentret på Rigshospitalet, og hun peger på, at en anden årsag til en del af de svære branduheld, er, at mange er fokuseret på selve væsken, men ikke tænker over, at dampene er mindst ligeså farlige. 

- Når man hælder fra en flaske, står man reelt i en sky af damp, og indimellem bliver varmen så høj, at der sker en eksplosion. Og det er desværre tit børnene, der bliver ramt, siger hun. 

Og netop børnene er meget mere udsatte for alvolige komplikationer ved brandsår, hvilket også fører til livslange komplikationer for mange. 

- Børn har tyndere hud, og mindre at stå i mod med ved en alvorlig brandskade. Man risikerer også at de på grund af deres størrelse bliver forbrændt på et procentvis større område af kroppen end voksne. Børn har tendens til at få mere synlige ar, så skaderne er mere tydelige end hos voksne. De har brug for operationer hele barndommen igennem så huden kan følge med, når de vokser. siger Rikke Holmgaard. 

I klippet nedenfor kan du set et tidligere indslag fra TV 2 Lorry om en bekymrende stigning i børn, der bliver skoldet af kogende vand. 

Kort nyt






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik