LA efter mæslingeudbrud: Uvaccinerede børn skal samles i én børnehave

Forældre, som ikke vil lade deres børn vaccinere, skal ikke længere selv kunne vælge daginstitution, mener politikere på Frederiksberg.

Stadig flere forældre undlader at vaccinere børn mod blandt andet mæslinger - en infektion i luftvejene, der viser sig ved rødt udslæt på kroppen.

Sygdommen har næsten været udryddet, men frygtes af blusse op igen, og derfor er det kun helt rimeligt, hvis børn, der ikke er vaccineret, samles i én børnehave, så de ikke kan smitte andre endnu uvaccinerede børn. 

Sådan lyder det fra Liberal Alliance og Socialdemokratiet på Frederiksberg, skriver Berlingske. 

- Mæslinger er en hamrende farlig sygdom. Der er migrantstrømme fra lande, hvor man ikke vaccinerer, og herhjemme er der et stigende antal anti-vaccine-forældre. Derfor er vi nødt til at drøfte, hvad vi skal gøre ved dette problem, siger Laura Lindahl, Liberal Alliance, til Berlingske. 

Flere lande pønser på stramninger

I flere andre europæiske lande har man da også overvejet lignende stramninger for at forhindre en mulig ny mæslingeepidemi.

I Italien har man vedtaget en lov, der kræver, at børn skal have en række vacciner, før de starter i skole.

I Tyskland har lægeforeningen i Berlin foreslået, at forældre nægtes daginstitutionsplads, hvis deres børn ikke er vaccineret mod mæslinger. 

Og i Sverige har partiet Liberalerna også foreslået, at samle børn af anti-vaccine-forældre i de samme institutioner. 

Flere smittede på Sjælland

Det danske udspil kommer i forlængelse af den seneste tids nye tilfælde af mæslinger i Region Sjælland.

Statens Serum Institut har opfordret læger til at være ekstra opmærksomme på sygdommens symptomer, efter at tre mænd er ramt af sygdommen. 

Man mener, at én af mændene har bragt infektionen med hjem fra Polen, hvorefter han har smittet de to andre mænd. 

Man ved endnu ikke, hvor de tre har været i kontakt med hinanden. Det kan være på en bus, i et venteværelse eller i et andet offentligt rum.

Patienterne behøver ikke have været i direkte kontakt med hinanden. Mæslinger er en af de mest smitsomme sygdomme i verden. Man behøver derfor blot at være i samme rum med en med mæslinger for at blive smittet. 

Lægeforening tror ikke på opdeling

Ifølge Berlingske er man ikke afvisende i regeringspartiet Venstre overfor idéen om at opdele børn i forskellige institutioner med vaccinerede og ikke-vaccinerede børn. 

Sundhedsordfører Jane Heitmann kalder initiativet interessant og fortæller, at man vil følge erfaringerne fra udlandet. 

Næstformanden i Lægeforeningen, Michael Dupont, tror dog ikke på, at stramningen vil få flere til at vaccine dereres børn. Han kalder det en straffeaktion, der tvivlsomt vil øge sikkerheden.

Mæslinger

Sygdommen var tidligere en udbredt børnesygdom med titusindvis af tilfælde hvert år. 

I perioden 1960 til 1986 døde i alt 85 danskere af sygdommen. 

I 2011 var der er større udbred med i alt 84 smittede. Alle undtagen én var uvaccinerede.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik