00:40

Inger Støjberg (V) var i dag på besøg i Ikea, hvor hun mødte Pablo Erazo, kvoteflygtning nr. 1.000, der har gennemført en IGU-uddannelse.

Pablo er kvoteflygtning nummer 1000 i IKEA

Pablo Erazo er flygtning nummer 1.000, der har gennemført IGU - Integrationsgrunduddannelsen. Nu arbejder han i Ikea.

Colombianske Pablo Erazo er netop blevet ansat til at sortere returnerede møbler hos møbelvarehuset Ikea i Gentofte.

 - Det er en god mulighed for at starte mit nye liv her i Danmark, siger Pablo Erazo til TV 2 Lorry.

Han er flygtning nummer 1.000, der har gennemført et IGU-forløb, og det blev markeret torsdag morgen, ved at Ikea fik besøg af integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det er en milepæl. Det handler om, at når man kommer til Danmark, skal man forsørge sig selv, så længe man er her. Der er IGU'en et rigtig vigtigt redskab, siger Støjberg.

Læs også Blomster skaber jobs til flygtninge- og indvandrerkvinder

Det toårige IGU-forløb, også kendt som integrationsgrunduddannelsen, var kronjuvelen i sidste års trepartsaftale og kombinerer uddannelse og virksomhedspraktik til en lav løn.

Pablo Erazo er IGU-elev nummer 1.000, mens 138 andre har afbrudt deres forløb. Adspurgt om det er tilfredsstillende, svarer Støjberg:

- Ligesom alle andre steder vil man altid se nogen, der afbryder. Årsagen kan jo være, at de skifter til uddannelse eller får fast job, og så er det jo godt.

Hårdt at gennemføre IGU

Pablo Erazo gennemførte, men han medgiver, at det har været hårdt.

 - Det er ikke nemt, for det er en meget anderledes kultur - jeg er en tropisk mand - og mit nye liv her i Danmark er meget anderledes, men jeg er glad, siger Pablo Erazo.

En række kommuner landet over berettede i oktober over for Ritzau, at nogle afviser eller afbryder IGU, fordi de går ned i indtægt i forhold til integrationsydelsen.

Læs også IKEA belønner de ansatte efter bedste regnskab i 48 år

De skal se det som en investering, betoner Støjberg:

- Jeg har meget svært ved at forstå, når man afbryder forløb, fordi man i en kortere periode kommer til at tjene noget mindre.

I Ikea har forskellige integrationsforløb ført til 16 fastansættelser, og Pablo Erazo håber at blive den næste.

Han har gennemgået flere praktikforløb, før han startede hos Ikea. Han er født i 1979 og kom til Danmark som kvoteflygtning i 2014 - før Støjberg standsede for modtagelsen af kvoteflygtninge.