Kvinder risikerer fængsel for hærværk

Fire kvinder er tiltalt for politisk motiveret hærværk mod bygninger og offentlige institutioner i efteråret 2012. Det bør udløse fængsel, mener anklageren.

Kvinderne dominerede i en af retssalene i Københavns Byret mandag. Både dommer, anklager og tre ud af fire forsvarere var kvinder. Og samtlige tiltalte var også af hunkøn.

Fire kvinder er tiltalt for at have koordineret og deltaget i "systematisk eller organiseret" hærværk i København.

Det bør udløse henholdsvis 60 dage og tre måneders fængsel for det politisk motiverede hærværk, mener anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.

Tre af kvinderne procederede hun for bliver idømt 60 dages fængsel eventuelt som en kombinationsdom, hvor en del af straffen bliver betinget.

- Det er bevist, at de fire tiltalte har været med til at planlægge og koordinere hærværksaktionen, sagde hun.

- De har ønsket, at den her aktion skulle blive så stor som mulig for at fremme deres politiske budskab, lød det fra anklageren.

Den fjerde kvinde var ifølge anklageren "initiativtager og mest aktiv", og derfor krævede hun, at 50-årige SD får en fængselsstraf på tre måneder.

Men sagen er ifølge forsvarer Dorthe Kynde Nielsen ude af proportioner. Hun påpegede, at efterforskningen har været langt ud over det sædvanlige i forhold til, at det er en hærværkssag.

- Man har forsøgt at skyde en gråspurv med kanoner, lød det fra forsvareren.

Det var Politiets Efterretningstjeneste (PET), som anholdt de fire kvinder og 10 andre aktivister natten til 19. september 2012 efter blandt andet at have overvåget og aflyttet SD.

De 14 aktivister har ifølge politiet blandt andet kastet med maling mod politiets biler og skrevet "Fuck kapitalisme" på Nordeas facade i Gormsgade på Nørrebro.

De andre aktivister fik en bøde, mens de fire kvinder blev tiltalt. Men trods den enslydende tiltale ser de fire kvinder vidt forskellige ud.

En er karseklippet, en anden har stort uglet hår med antydning af dreadlocks, mens en tredje er klædt helt i sort med sorte solbriller siddende i det mørke hår. Aldersmæssigt er de mellem 24 til 50 år.

De fire kvinder nægter sig skyldige og har ikke villet udtale sig om hovedforholdet under retssagen. Der falder dom i sagen 3. november.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Skyderi i Brønshøj

Skud og knivstik i nat: To mænd bragt på hospitalet - fem kræves fængslet

Nivå Havn

Helikopter finder livløs mand i vandet ud for Nivå Havn

Nivå Havn

Beredskab indstiller eftersøgning af mand ved Nivå Havn

ok1111

OK udlover dusør efter flere dieseltyverier

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere