To kvinder fra Vestegnen sigtet for at ville tilslutte sig Islamisk Stat

To 18-årige kvinder fra Københavns Vestegn er i al hemmelighed blevet sigtet for at ville tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Det er første gang, at danske kvinder er blevet sigtet for at forsøge at rejse ned til terrororganisationen.

De to unge kvinder tog afsted i løbet af sommeren 2016, hvor de rejste til Tyrkiet angiveligt med henblik på at rejse videre til terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Men til Syrien nåede de aldrig. De rejste i stedet hjem til Danmark efter et par uger i Tyrkiet.

Alligevel har Københavns Politi nu i al hemmelighed sigtet de to unge kvinder for episoden. Det fortæller Radio24syv, som har fået oplysningen bekræftet fra flere kilder, herunder kilder i politiet. 

Ifølge Radio24syvs oplysninger er de to unge kvinder sigtet under Straffelovens paragraf 114 - også kaldet terrorparagraffen.

Det er først via terrorloven fra 2006, at det med paragraf 114 er blevet muligt for politiet at sigte mistænkte personer uden konkret bevis på medvirken til terror. Tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen vurderer, at det blandt andet er derfor, at Københavns Politi nu har valgt at sigte de unge kvinder.

quote Man rejser den her sigtelse for at der bliver skabt præcedens, det vil sige for at se, om man kan statuere et eksempel i forhold til fremtidige sager. 

Hans Jørgen Bonnichsen, Tidligere operativ chef for PET.

- Man rejser den her sigtelse for at der bliver skabt præcedens, det vil sige for at se, om man kan statuere et eksempel i forhold til fremtidige sager. Således kan man finde ud af, om det er det rette redskab til at forhindre, at unge mennesker tager til Syrien og bliver kanonføde i krig for Islamisk Stat, siger tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv. 

I foråret 2016 oplyste PET, at op mod 135 danske statsborgere var rejst til Syrien eller Irak siden 2012 for at tilslutte sig terror, og at op mod 10 procent af de 135 - svarende til 13-14 personer - var kvinder.

Siden er der ifølge Radio24syvs oplysninger yderligere mindst syv danske kvinder, der i sommeren 2016 er rejst mod Syrien. Dermed er antallet af kvinder, der har forsøgt at tilslutte sig terror i Syrien eller Irak, steget til op mod 20 siden 2012.

Karen Vestergaard, som har skrevet speciale om netop årsagerne til, at nogle vestlige kvinder vælger et liv hos Islamisk Stat, mener, at der er mange forhold, der gør sig gældende, når unge kvinder tilslutter sig Islamisk Stat. 

- Èt gennemgående træk blandt de kvinder, som har sluttet sig til Islamisk Stat, er, at de sætter deres beslutning i et entydigt positivt lys ved at beskrive, hvordan de udvikler sig positivt som mennesker og kvinder som en konsekvens af migrationen, siger Karen Vestergaard til Radio24syv.

- De vestlige kvinder som slutter sig til IS, ser beslutningen om at rejse som et udgangspunktet for en positiv og klart defineret identitet. Samtidig tiltrækkes de af en forventning om belønning i efterlivet. På den måde skaber de en mening af deres valg, forklarer Karen Vestergaard, der er kandidat i statskundskab og har skrevet speciale om vestlige kvinders migration til Islamisk Stat.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik