Kviksølv slog ikke Tycho Brahe ihjel

Forskere afliver nu myten om, at Tycho Brahe døde af kviksølvforgiftning. Næsen var heller ikke lavet af sølv.

Mysteriet omkring den verdensberømte danske astronom Tycho Brahes pludselige død i 1601 er godt på vej til at blive opklaret. Et dansk-tjekkisk forskerhold har netop aflivet den hårdnakkede teori om, at Tycho Brahe døde af kviksølvforgiftning.

Forskerholdet har i årevis undersøgt Tycho Brahes død, og for præcis to år siden åbnede de under stor pressebevågenhed den danske astronoms grav i Tyn-katedralen i Prag. Her tog de prøver af hans hård, knogler og tænder.

- Ud fra de kemiske analyser af knoglerne ser det faktisk ud til, at

Tycho Brahe slet ikke har været udsat for kviksølvsbelastning ud over det normale i de sidste fem til 10 år af sit liv, fortæller Kaare Lund Rasmussen fra forskerholdet i en pressemeddelelse.

Næse var ikke lavet af sølv

Dermed er myten om, at Tycho Brahe enten blev forgiftet med kviksølv eller selv brugte grundstoffet som medicin aflivet. Tycho Brahe døde den 24. oktober 1601 efter 11 dages sygdom.

En anden af myterne omkring astronomen, nemlig at hans næseprotese var lavet af sølv, er ligeledes blevet afkræftet af forskerne.

- Ved genåbningen af graven i 2010 tog vi et lille stykke knogle af næsen for at undersøge den kemiske sammensætning, siger arkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.

Håber på at kunne rekonstruere Tycho Brahe

- Undersøgelserne viser overraskende, at protesen ikke, som hidtil antaget, var fremstillet af ædle metaller. Kemikerne fandt derimod, at der i grønfarvningen var spor efter lige dele kobber og zink, der tyder på, at protesen var lavet af messing.

Tycho Brahe mistede sin oprindelige næse under en fægteduel i 1566.

Mens forskerne havde adgang til Tycho Brahes skelet i Prag i november 2010, benyttede de også lejligheden til at CT-skanne hans knogler.

Forskerne håber, at de på baggrund af skanningerne og analyser vil kunne rekonstruere Tycho Brahe


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik