Kvalitetsmåling af mad hænger i tynd tråd

Meget tyder på, at det prestigefyldte projekt Køkkenløftet, der har til formål at højne kvaliteten i den mad, der serveres på institutionerne i Københavns Kommune, ikke bliver vedtaget i sin nuværende form af Borgerrepræsentationen, som snart skal tage stilling til, om Køkkenløftet skal godkendes efter en længere forsøgsperiode på udvalgte plejehjem.

Børsen FødevareSundhed erfarer, at Sundheds- og Omsorgsudvalget i
Københavns Kommune nu indstiller til kommunens økonomiudvalg, at
Køkkenløftet ændres og gøres mindre bureaukratisk - samtidig
skal Københavns Madhus, der står for Køkkenløftet, fremover for
egen regning bistå med gratis rådgivning og konsulentbistand til
institutionerne, hedder det i indstillingen fra Sundheds- og
Omsorgsudvalget. Det skriver Børsen FødevareSundhed
torsdag.Baggrunden er, at Borgerrepræsentationen har givet
Københavns Madhus den opgave at udvikle en metode til at vurdere
den samlede kvalitet af måltider i de københavnske
institutioner. Resultatet er Køkkenløftet, som dels består af en
målrettet vurdering af maden og måltider og dels en
udviklingsplan med krav til uddannelse og vejledning af
institutionernes personale.I indstillingen fra Sundheds- og
Omsorgsudvalget fremgår det tydeligt, at Køkkenløftet i
forsøgsperioden har vist sig at været langt dyrere end
forventet.Desuden påpeger udvalget, at Køkkenløftet, som er et
af overborgmester Ritt Bjerregaards (S) prestigeprojekter,
bygger på dogmer og dermed et komplekst system af mange
underliggende målsætninger.»Konceptet bærer præg af manglende
entydighed i sammenhæng mellem mål, målsætninger og indikatorer
med deraf følgende validitetsproblemer samt manglende eller
uklare objektive kriterier til måling. Sidstnævnte indebærer en
risiko for, at det bliver dommernes subjektive vurdering, der
ligger til grund for kvalitetsratingen,« skriver udvalget i sin
indstilling.Flere fødevareksperter har som tidligere beskrevet i
Børsen FødevareSundhed også givet dumpekarakterer til
Køkkenløftet og den indbyggede ratingordning.I et høringssvar
fastslår professor Bent Egberg Mikkelsen, Aalborg Universitet,
at løftet i sin nuværende form, er forfejlet og derfor ikke bør
gennemføres.»Det er min vurdering, at ordningen i sin grundtanke
bygger på en forældet fagbureaukratisk tilgang til kontrol, og
at den på afgørende områder mangler inddragelse af brugerne i
udformningen af kvalitetskravene. Og endelig virker ordningen
uforholdsvis dyr i forhold til det mulige og ikke særlig
anvendelige resultat. Der kan udformes ordninger, der er
betydeligt bedre og også billigere,« skriver Bent Egberg
Mikkelsen og henstiller til, at Køkkenløftet og ratingordningen
ikke bliver gennemført.Borgerrepræsentationen forventes at tage
endelig stilling sidst på året. Det skriver Børsen
FødevareSundhed torsdag.