Kurser vil gøre kvinder til gudinder

Alle kvinder har en gudinde i maven. Det handler bare om at finde frem til hende. Det er filosofien bag en række såkaldte gudindekurser og gudindelitteratur, som vinder frem både i Danmark og internationalt, skriver Kristeligt Dagblad.

Kurserne lærer kvinderne at genetablere forbindelsen til deres femininitet og sjæl, hvilket kan være svært i et samfund, som ifølge manges opfattelse primært bygger på maskuline værdier.
Det fortæller Kirsten Stendevad, grundlægger af virksomheden Pure Evolution, der udbyder "Gudindeskolen" tre steder i landet. Skolen bunder ikke i en bestemt religion, men den gør, hedder det, kvinderne i stand til at fremkalde sig selv i deres bedste udgave.
- At være gudinde er et udtryk for en ny og anderledes femininitet. Kvinder kender ofte sig selv som bare mennesker, der er ofre for omstændigheder, for sig selv og for egne mønstre. Og de anerkender ikke deres egen storhed. Det hjælper vi med på Gudindeskolen, siger Kirsten Stendevad, som understreger, at der på ingen måde er tale om en mandefjendsk uddannelse, tværtimod.
- Men historisk må vi erkende, at kvinder som regel har haft birollen, og nu skal de spille hovedrollen. Som gudinde træder man ind i det nye paradigme, hvor alle mennesker rummer det guddommelige. Som kvinder må vi tage alvorligt, at vi har skaberkraft og kan løse problemer. Kvinder kan både være åbne og sårbare, men kan også have handlekraft og power, siger Kirsten Stendevad.
Meditationslærer Ingrid Ortmann står bag Gudindeakademiet, som ligeledes hjælper kvinder med at finde "gudinden" indeni.
- Vi skal have fat i den urgamle feminine kraft, der var før patriarkatet. Kvinder har brug for den feminine styrke. Man kommer let til at overdocere den mandlige del af sine egenskaber, så man mister noget af sig selv. Lærer man at balancere maskuline og feminine egenskaber, så bliver man en rigtig gudinde, fortæller Ingrid Ortmann.
Også sexolog Joan Ørting mener, at kvinder er "gudinder", men udvider det guddommelige til også at gælde mændene.
- Jeg ser alle mennesker som guder og gudinder. Vi er alle unikke og storslåede, og vi skal se det unikke i os selv, så vi også kan se det unikke i andre, siger Joan Ørting.
Ph.d. og teolog Lene Sjørup beskæftiger sig med feministisk teologi og har skrevet bogen "Du er gudinden". Hun er kritisk over for, at kvinder bliver opfordret til at finde tilbage til gamle feminine kræfter. Det kan være med til at putte alle kvinder i samme kasse.
- Kvindelige værdier er et omskifteligt fænomen, og der er meget stor forskel på kvinder. Men gudindeopfattelsen er unuanceret, og det er problematisk. Den form for kvindelige værdier, man vil opdyrke, kan hurtigt blive en ny form for normativitet (regelsæt for, hvordan man bør være, red.), advarer Lene Sjørup.
Professor i religionshistorie ved Syddansk Universitet, Olav Hammer, kalder gudindetendensen for "endnu et bud i en moderne verden". Hvor man sagtens kan være "gudinde", Dalai Lama-tilhænger og læse Dan Brown på samme tid.
- Det er blot én legobrik i den store kasse, hvorfra man kan bygge sin helt egen konstruktion. Sådan er det i vores pluralistiske samfund i dag. Så kommer der endnu et alternativ, man kan konsumere eller tage det bedste af og kombinere med det, man ellers synes er spændende, siger Olav Hammer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik