Kunstner udstiller sin egen "defekte" og kreative hjerne

I de her dage kan du få et kig ind i billedhugger Kristian Sverdrups hjerne. En kreativ hjerne, der dog adskiller sig fra de fleste andre kunstneres hjerne.

Billedhugger Kristian Sverdrup blev født med en defekt i sin hjerne, der gjorde, at han fik en spastisk lammelse i kroppen som 7-årig. I dag har han nedsat førlighed i venstre side af kroppen, og det er et vilkår, han har valgt at bruge kunstnerisk.

Kristian har netop åbnet en udstilling i København, hvor man kan gå en tur i hans hjerne.

- Man får lov at gå en tur i min defekte hjerne. Der er et 27 meter langt gardin, der følger folderne i et udsnit af min hjerne, fortæller kunstneren.

Kristian Sverdrup er uddannet fra Kunstakademiet og har en lang kunstnerisk karriere bag sig. Men hans nye udstilling er alligevel noget særligt.

Fra forsøgsrotte til budbringer

Udstillingen, der hedder 'Under Huden', som kan opleves i EKS-Rummet i København frem til den 16. august, er blevet skabt på baggrund af en stribe forskningsprojekter, hvor Kristian Sverdrup siden 2014 har været "forsøgsrotte", som han selv kalder det.

Her står Kristian Sverdrup foran labyrinten, der skal forestille et udsnit af hans hjerne.
Her står Kristian Sverdrup foran labyrinten, der skal forestille et udsnit af hans hjerne.
Foto: Privat

Forskningsprojekterne har dels skulle være med til at udvikle en medicinsk behandling mod spastiske lammelser, dels skulle være med til at give svar på, hvad den spatiske lammelse i Kristians krop skyldes.

quote Altså forsøgsrotten plejer jo at være den laveste i hierarkiet, hvor man så afliver den til sidst, men jeg har valgt i stedet at gå ind i forsøgene som en ligeværdig del af holdet.

Kristian Sverdrup

- Man har blandt andet fundet ud af, at træning er effektivt mod spastiske lammelser, fortæller kunstneren og fortsætter:

- Og så har jeg fået at vide, at forsøgene viste, at min sygdom skyldes en "konstruktionsfejl". Det er en bygningsfejl i min hjerne, der gør, at jeg har udviklet en spastisk lammelse.

Dén viden er ikke det eneste, Kristian på det personlige plan har fået ud af at være med i forsøgene. Han har også formået at hæve sig fra bare at være "forsøgsrotte" i forsøgene til at være budbringer. 

- Altså forsøgsrotten plejer jo at være den laveste i hierarkiet, hvor man så afliver den til sidst, men jeg har valgt i stedet at gå ind i forsøgene som en ligeværdig del af holdet. Nu kan man måske næsten sige, at jeg har løftet mig over holdet ved også at formå at sprede budskabet gennem min kunst.

Et kig ind i Kristians hjerne

Kristian Sverdrup har i forbindelse med forskningsprojekterne modtaget en lang række data om hans krop og organer, og dem har han valgt at gøre til en del af sin nye udstilling.

quote Jeg syntes, at de mange data og scanningsbilleder var æstetisk flotte, så jeg tænkte, at dem skulle jeg da dele med andre gennem min kunst.

Kristian Sverdrup

- Jeg syntes, at de mange data og scanningsbilleder var æstetisk flotte, så jeg tænkte, at dem skulle jeg da dele med andre gennem min kunst, fortæller Kristian.

Udstillingen rummer både nogle bronze relieffer af biopsier fra hans krop på partikelniveau og et gulv, hvor man som gæst kommer på usikker grund, så man kan mærke, hvordan det føles ikke at have helt styr på sin krop. Men det er "hjerne"-labyrinten, der fylder mest i rummet.

- Min hjerne er ligesom alle andres, men den har ligesom nogle "sorte pletter", der gør, at den alligevel ikke er helt som andres. Gardinerne følger folderne i et udsnit af min hjerne og er på den måde en tro kopi, forklarer Kristian Sverdrup.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik