Kun hver femte fattig søger julehjælp

Antallet af ansøgninger til julehjælp og julekurve sætter igen i år rekord. Men mange af landets allerdårligst stillede og mest udsatte borgere kommer overhovedet ikke i betragtning til de frivillige organisationernes julehjælp. De har nemlig slet ikke søgt, skriver Kristeligt Dagblad.

En ny undersøgelse blandt flere end 400 af landets fattigste familier - familier, der lever på starthjælp, introduktionshjælp og nedsat kontanthjælp - viser, at mindre end 20 procent søger om hjælp hos landets frivillige og velgørende organisationer. Det gælder rådgivning, økonomiske håndsrækninger, ferielegater og julepakker.

Nogle undlader at søge på grund af stolthed, andre klarer sig igennem trods små midler, men langt de fleste er så belastede af deres situation, at de ikke har det fornødne overskud til at søge eller ganske enkelt ikke ved, hvordan de skal bære sig ad, lyder det fra forskerne bag undersøgelsen.

"Det er de svageste og dårligst stillede familier, der bliver overset. Det kræver trods alt et lille overskud at søge om hjælp, og det er der ganske enkelt nogle familier, der ikke har. Vi må se i øjnene, at der er en fattigdomsgruppe, som vi slet ikke ser blandt ansøgningerne, og at det voksende antal ansøgninger om julehjælp kun udgør toppen af isbjerget, nemlig de mennesker, der har overskud til at søge," siger Morten Ejrnæs lektor ved Institut for Sociologi, socialt Arbejde og Organisation på Aalborg Universitet.

Professor og sociolog ved Roskilde Universitet John Andersen har også bidraget til undersøgelsen. Han peger på, at de frivillige organisationer i højere grad bør benytte sig af opsøgende arbejde for at nå de borgere, der er for belastede til selv at tage kontakt.

"Det kan være flygtninge og indvandrerfamilier, der ikke ved, at der er hjælp at hente eller ikke ved, hvordan de skal bære sig ad med at søge, men også psykisk syge og mennesker med sociale fobier, der ikke er i stand til selv at tage det første skridt. De har brug for at blive hjulpet på vej, "siger han.

Hos Frelsens Hær, der er en af landets største frivillige leverandører af blandt andet feriehjælp og julepakker, forsikrer man, at man allerede er i fuld gang med at intensivere det opsøgende arbejde, men at det er umuligt at følge med.

"Vi hjælper allerede mange på de laveste ydelser, men vi er også klar over, at det ofte er de værst ramte familier, som vi ikke når. Dem er vi meget opmærksomme på selv at søge kontakt til, men vi må samtidig sige, at som fattigdommen udvikler sig i Danmark, er det helt umuligt for os at følge med. Vi ville gerne, men vi kan ganske enkelt ikke håndtere flere," siger Lars Lydholm, der er informationschef i Frelsens Hær. Her kan man også i år melde om rekord i ansøgertallet med 11.000 forespørgsler om julehjælp.

Den ny undersøgelse er lavet for Rådet for Socialt Udsatte i samarbejde med Københavns Universitet, Ålborg Universitet, Roskilde Universitet og Center for Alternativ Samfundsanalyse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik