- Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh. Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Kun halvt så mange overlever hjertestop i Region Sjælland

Hjerteforeningen og Lægeforeningen er dybt bekymret over situationen med hjertestop i Region Sjælland.

Hvis man falder om med hjertestop i Region Sjælland, har man markant ringere chance for at overleve end i landets andre regioner. 

Det viser en registerundersøgelse, som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lavet ud fra data fra Dansk Hjertestopregister. 

Læs også Dødelig sidsteplads: Hjertecenter skal hæve Region Sjælland

Mens kun seks procent af hjertestoppatienterne var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 procent i resten af landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh. 

Læs også 25-årigs afføring er så sund, at han får penge for den

Lægeforeningen og forskere kæder den markant højere dødelighed sammen med et tiltag, som Region Sjælland kom med i 2011. 

Her omlagde regionen akutberedskabet og som den eneste region erstattede man stort set alle speciallæger med såkaldte paramedicinere i både ambulancer og akutbiler.

Andelen af patienter, som overlevede hjertestop, faldt fra 2011 til 2014 i Region Sjælland, men steg i resten af landet, viser de nyeste validerede tal fra 2014. 

Læs også Går du rigtigt? Ekspertens 3 tip til bedre gang

Samtidig viser tallene, at kun seks procent af hjertestoppatienterne i Region Sjælland køres direkte i ambulance til et hjertecenter mod 36-59 procent af patienterne i resten af landet.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, mener, at regionens tal er "uacceptable".

Årligt falder cirka 4000 danskere om med hjertestop.

/ritzau/

Læs også Hjerteløbere strømmer til: Antallet fordoblet på én dag

Læs også Ny plan skal nedbringe antallet af aflyste hjerteoperationer