Kun de smukkeste gymnasieelever inviteres med til fest

På en række gymnasier har man i årevis haft en tradition for at at holde lukkede fester, hvor adgangsbilletten primært er skønhed og udstråling.

Er du smuk nok til at komme med til fest? Ja, så kan du være heldig at blive inviteret med til en gruppe 3G'eres såkaldte "puttemiddag" - med alt betalt.

"Putte" er elevernes eget slangord for 1G-elever.

På en række af gymnasierne nord for København har der nemlig i årevis været tradition for de lukkedes fester, hvor adgangsbilletten primært er skønhed og udstråling, men også de elever - især drenge - der har gjort sig særligt bemærket ved at gøre vilde ting eller drikke sig ekstra fulde i begyndelsen af skoleåret kan få en billet. Det fortæller Radio24syv.

17-årige Kristoffer Hübertz Larsen går i 2G på Gammel Hellerup Gymnasium, og han er stor modstander af puttemiddagene:

 - Jeg synes, det er en forfærdelig dårlig måde at starte et skoleår ud på. De nye elever skal have den bedste start og føle sig velkomne, og så nytter det ikke at holde lukkede fester, hvor nogle ikke er inviterede," siger han til Radio24syv.

 

Ledelsen tager afstand fra konceptet

Ledelsen på de forskellige gymnasier tager generelt afstand fra konceptet og opfordrer eleverne til ikke at afvikle puttemiddage. Derfor foregår middagene uden om skolen, men i mange tilfælde inviteres 1G'erne i skoletiden.

Radio24syv kender til et eksempel fra Gammel Hellerup Gymnasium, hvor 3G-drenge sidste år afbrød undervisningen i en 1G-klasse for at overlevere invitationer og Moët-champagner til de smukkeste piger.

 Ifølge Radio24syvs oplysninger, som bygger på interviews med 35 tidligere og nuværende gymnasieelever og gymnasielærere, afvikles der puttemiddage på blandt andet Øregård, Ordrup, Gammel Hellerup, Espergærde, Aurehøj og Virum Gymnasium.

På de fleste af gymnasierne afvikler både pigerne og drengene fra 3G puttemiddage, og hvor drengene oftest har jakkesæt på til festerne, er der også eksempler på piger, som er mødt op i nedringede doktor-kostumer.

 

Psykolog: Det skaber A-hold og B-hold

Anna Bjerre, psykolog og daglig leder af organisationen GirlTalk.dk, der rådgiver unge piger, mener dog ikke, at traditionen gør noget godt for gymnasiernes sammenhold. Tværtimod.

- Den skaber et A-hold og et B-hold, og den fremhæver nogle overfladiske værdier," siger hun til Radio24syv.

Ifølge Radio24syvs oplysninger bruger 3G'erne mellem 500 kroner og 3.000 kroner per mand på middag og fest - og det er især drengene, der punger ud.

Kønsforsker og lektor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup, mener, at traditionen er "ubehagelig", fordi den også handler om socialklasse:

- Det er ikke overraskende i den økonomiske elite, at det her foregår, hvor især drengene overgår hinanden i at være fars drenge og have adgang til penge, så de kan invitere de smukke piger ud. Men der findes jo altså også arbejderklasse-børn og børn af middelklassen i Nordsjælland, som på den måde bliver ekskluderet," siger hun til Radio24syv.

Radio24syv ville gerne have haft en kommentar fra Øregård, Ordrup, Gammel Hellerup og Espergærde Gymnasium, men ingen af rektorerne har ønsket at deltage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik