KU: Vi tvinges til at lukke 20 uddannelser

Fremmedsprog som kinesisk, brasiliansk og arabisk - og op til 17 andre uddannelser - er i fare for at blive helt nedlagt på Københavns Universitet (KU), skriver Politiken torsdag.

Det sker, fordi regeringen - som Politiken skrev i sidste uge - har dikteret, at knap 4.000 studiepladser på studier, der fører til høj arbejdsløshed, skal nedlægges. Men nu viser det sig, at universiteterne ser sig tvunget til at skære meget mere i optag af studerende, end de 30 procent regeringen dikterer.

Det skyldes det såkaldte retskrav, som betyder, at når bachelor har bestået tre års grunduddannelse i eksempelvis geografi, har vedkommende automatisk ret til at blive optaget på den toårige overbygning, kandidatdelen.

»Det gør, at vi også bliver nødt til at reducere optaget på bacheloruddannelsen, så det stemmer med kandidatbegrænsningen«, siger Ulf Hedetoft, der er dekan på Det Humanistiske Fakultet under KU, til Politiken torsdag.

»Vi taler om en samlet reduktion på tæt ved 50 procent. Vi har at gøre med en yderst omfattende og indgribende nedjustering, der nærmer sig en massakre på de humanistiske fag. Fra at have 2.400 studerende, vil vi i 2017 være omkring 1.200-1.300. Resultatet vil være nedlæggelse af mellem 10 og 20 uddannelser«, siger Ulf Hedetoft.

Men hvordan kan det være, at ministeren taler om en reducering på 30 procent, og I kan nå frem til 50 procent?

»Ministeren taler enten mod bedre vidende, eller også kender hun ikke konsekvenserne af sin egen model«, siger han til Politiken torsdag.

Forsknings- og uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen siger til Politiken torsdag, at hun er klar til at drøfte uhensigtsmæssigheder ved modellen med universiteterne, men hun er grundlæggende uenig i det billede, de tegner af fremtiden.

Hun kalder det en naturlig følge, at universiteterne er nødt til at dimensionere på bacheloren også, hvis alle med retskrav skal kunne få plads på deres kandidat, men der er ifølge hendes ministerium ikke noget, der tyder på, at uddannelser hverken skal lukkes ned eller skæres med 50 procent af den grund.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation rives ned: Politikere enige om at flytte station

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere