KU-forsker: Rygestop giver naturlig vægt tilbage

Ny dansk forskning fra Københavns Universitet rydder op i myten om vægtstigning ved rygestop.

Vil du gerne kvitte smøgerne, men er bange for at tage på? Frygten for 5-10 kilo ekstra på sidebenene er en af de oftest hørte undskyldninger for at pulse videre, men undskyldningen holder ikke helt. Stopper du med at ryge, kommer du nemlig kun op på den vægt, du ville have haft, hvis du aldrig havde røget. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

- Rygere vejer mindre end ikke-rygere, fordi nikotin mindsker appetitten og øger stofskiftet. Det vil sige at rygere har en kunstig lav vægt, og når de stopper med at ryge, tager de på, siger læge og ph.d. Rasmus Køster-Rasmussen og fortsætter:

- Med undersøgelsen får vi nu et værktøj, vi kan bruge i vores rygestop-rådgivning i almen praksis. Det er nok nemmere for folk at acceptere en vægtøgning, hvis du ved, den er naturlig, idet du kommer tilbage til din normale vægt,

Undersøgelsen er lavet blandt små 1400 helt almindelige danskere. Vægtændringerne er justeret for køn, alder, BMI, uddannelse, fysisk aktivitet og kronisk sygdom, oplyser Københavns Universitet.

Som noget nyt fokuserer studiet på, hvordan rygernes vægt udvikler sig ved rygestop i forhold til den normale vægtudvikling hos ikke-rygere. I gennemsnit tager almindelige mennesker på i vægt gennem voksenlivet indtil 60-årsalderen, hvorefter vægten stagnerer og begynder at falde.

Efter 9 år var den gennemsnitlige vægtøgning som følge af rygestop 3,5 kg. Ikke-rygerne havde taget 1,8 kg på, og de som var stoppet med at ryge havde taget 4,6 kg på, mens rygerne havde taget 1,1 kilo på.

På trods af de ekstra kilo er det dog fortsat en god ide at stoppe med at ryge, lyder det fra læge Rasmus Køster-Rasmussen:

- Det er langt mere usundt at ryge end at tage lidt ekstra på i vægt.

Studiet, som netop er offentliggjort i Preventive Medicine, er udarbejdet er forskere og læger fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik