KU-forsker: IS-kamp øger risikoen for terror

Det kan virke som en rød klud på islamisterne, at Danmark nu sender bombefly til Syrien, siger terrorekspert.

Det kan komme til at virke som en rød klud over for islamisterne og på kort sigt forhøje terrortruslen mod Danmark.

Sådan vurderer KU-forsker Birthe Hansen konsekvensen af, at et bredt flertal i Folketinget tirsdag ventes at vedtage en ny og markant udvidet mission mod Islamisk Stat.

Men på den længere bane skulle indsatsen gerne nedbringe truslen for terror betragteligt.

Birthe Hansen er lektor på Københavns Universitet og underviser i terrorisme og sikkerhedspolitik.

- Det, at vi nu også går aktivt ind i Syrien, betyder formentlig, at risikoen i Danmark stiger lidt på den korte bane, siger hun til Ritzau.

Hun vurderer, at den største risiko for en reaktion fra IS vil være fra enlige eller fra mindre grupperinger.

- I første omgang kunne man forestille sig, at der vil være nogle soloterrorister eller meget små miljøer, der ville reagere. Men det er svært at sige på forhånd, siger hun til Ritzau. 

Hun understreger dog, at sikkerhedssituationen i Danmark i forvejen har været presset siden 90'erne.

Tirsdag vedtager et flertal i Folketinget at optrappe indsatsen i de to krigshærgede lande. Mens danske jagerfly tidligere har bombet mål i Irak, kommer det nu også til at ske i Syrien.

Udenrigsminister Kristian Jensen forudser, at der som følge af den optrappede militære indsats er en øget risiko for terrorangreb mod lande i Europa.

Han understreger, at analysen af, at truslen er forhøjet, ikke specifikt gælder Danmark. Danmark har i flere år levet med en forhøjet terrortrussel.

Den vurdering deler Carsten Bagge Laustsen, ekspert i terrorisme og lektor fra Aarhus Universitet.

- Vi er allerede i skudlinjen, og der er ingen tvivl om, at IS gerne vil lave terrorangreb i Danmark. Men for IS er fjendebilledet hele Vesten. Om de kan lave et angreb i Storbritannien, Belgien eller Frankrig er af ideologiske grunde ligegyldigt. De slår til der, hvor der er vilje og mulighed for at gøre det, siger han til Ritzau. 

Den vurdering kommer også fra Birthe Hansen.

- Der har været nogle større og meget radikaliserede miljøer i lande som Belgien og Frankrig, som kan forklare en del af det. Terrorister i Europa slår til, hvor de kan, og hvor de er, siger hun til Ritzau. 

Hun forventer, at optrapningen af den militære indsats i Syrien og Irak på den lange bane vil kunne svække terrortruslen mod vesten.

Danmark bidrager allerede med en mobil radar på Al Asad-luftbasen i Irak og Al Dhafra-luftbasen i De Forenede Arabiske Emirater, hvortil omkring 30 mand er afsat.

Desuden er der indsat omkring 120 personer til træning af de irakiske styrker på Al Asad-luftbasen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik