Kronisk syge københavnere dropper influenza-vaccine

Sundhedsstyrelsen er bekymret, fordi langt færre kronisk syge lader sig vaccinere mod influenza

Færre og færre tager imod et tilbud om et gratisk stik i skulderen, der potentielt kan redde dem fra alvorlig sygdom.  For når influenzaen i efteårs- og vintersæsonen rammer os og brager løs, så er flere befolkningsgrupper særligt udsatte. En af dem er de kronisk syge, og det er dem, der i stigende grad dropper den gratis vaccination.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen som tidligere har haft fokus rettet mod den ældre del af befolkningen, som burde lade sig influenzavaccinere. Nu viser tallene, at kronisk syge - som ellers ofte har nedsat immunforsvar - er blevet dårlige til at tage imod tilbuddet.

I vinterhalvåret I 2015/2016 tog 8.795 kronisk syge i København, Dragør, Tårnby og Frederiksberg imod tilbuddet om en vaccine. Men bare to år før var det tal oppe på 9.673. Den udvikling bekymrer eksperterne.

-Når man lider af en kronisk sygdom, kan man godt tænke, at en vaccine er unødvendig, fordi man er velmedicineret og ikke mærker sin sygdom til daglig. Men immunforsvaret er ikke i topform, og influenza kan derfor ramme hårdt. Hvert år ser vi akutindlæggelse af patienter, som har været helt friske før sygdommen. Er man kroniker, vil vi derfor altid anbefale, at man tager kontakt til sin læge og får en snak om vaccinen med udgangspunkt i sin sygehistorik, siger Ane Just Ohrt, der er læge i Sundhedsstyrelsen.

Mange kronisk syge tror ikke, at de er mere udsatte end andre. Sundhedsstyrelsen har netop gennemført en undersøgelse, og her svarer 64 procent, at de har en lille eller ligefrem ingen risiko for at blive syge af influenza.

Det er ikke kun i København, færre lader sig vaccinere. Sundhedsstyrelsens tal viser også, at færre kronikere i Københavns Omegn,  og i Nordsjælland lader sig vaccinere.

Det er specielt folk med lungesygdomme, hjerte- og karsygdomme samt diabetikere, der i denne forbindelse regnes blandt de kronisk syge.

Hovedstadsområdet var sidst hårdt ramt af influenza i februar i år.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik