Kritiker: Penkowa-beklagelse er varm luft

Professor Niels Høiby kalder KU-rektor Ralf Hemmingsens undskyldning i Penkowa-sagen for et røgslør.

Rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsens undskyldning i Penkowa-sagen imponerer absolut ikke én af de mest fremtrædende kritikere af forløbet, professor og overlæge Niels Høiby.
Tværtimod mener Høiby, der er blandt initiativtagerne til en stor underskriftsindsamling for en uvildig undersøgelse af sagen, at rektor blot er ude på at mele sin egen kage.
- Det her har han skrevet til politikerne og sin bestyrelsen. Det er ikke skrevet til os. Han vil vise magthaverne, at det er godt, at han bliver på posten, så han kan køre alle de store projekter på universitetet videre, siger Niels Høiby til Ritzau.
- Undskyldningen, som er det centrale, bliver hyllet ind i en masse varm luft, der skal nedtone de fejl, der er blevet begået, fortsætter han.
Omkring 500 forskere har allerede skrevet under på kravet om en uvildig undersøgelse. Et krav, som rektors undskyldende kronik tirsdag i Politiken slet ikke ændrer på.
- Tværtimod, siger Niels Høiby og påpeger:
- Jeg siger ikke, at han skal gå af, men jeg mener, at vi må have en uvildig undersøgelse. Det her er bare et røgslør.
Ét af de forhold, som rektor beklager i kronikken, er forløbet omkring Penkowas første doktordisputats.
I første omgang blev denne underkendt af bedømmelsesudvalget. Men efter at have modtaget en "second opinion" fra to internationale forskere valgte rektor i stedet at underkende den oprindelige bedømmelse og dermed give Penkowa oprejsning.
Rektor har efterfølgende beklaget dette over for medlemmerne af bedømmelsesudvalget, og i kronikken understreger Hemmingsen, at han er ked af forløbet.
Men herved bør der ikke være sat punktum i sagen, mener Niels Høiby. På eget initiativ har han sammen med en række højtstående forskere således iværksat en undersøgelse af forløbet omkring Penkowas første disputats.
Snart har de en rapport klar, som vil blive præsenteret for bestyrelsen på Københavns Universitet på et møde den 5. maj.
- Det vil fremgå af vores gennemgang, at der er begået så mange kritisable fejl i det forløb, at det ikke er klaret med en undskyldning til disputatsudvalget, som blev underkendt dengang, siger Høiby.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik