Kritik af ny tiggerlov: "Den gør danske hjemløse kriminelle"

Lovsjusk, spild af skattekroner og som at skyde sig selv i foden. Den nye tiggerlov er knap blevet vedtaget, men allerede nu møder den hård kritik.

De hjemløse på Christianshavns Torv er langt fra begejstrede for den nye tiggerlov, som i dag blev hastebehandlet i Folketinget.

quote Der kommer krimininalitet ud af det her. Hvis de hjemløse ikke kan tigge eller på anden måde overleve herude på gaden, så bliver de kriminelle.

Marlene »Malle« Granild, medstifter af foreningen Hjemløse til hjemløse.

Her blev det vedtaget at  skærpe straffen for såkaldt "utryghedsskabende tiggeri". 

Tiggere risikerer fremover 14 dages ubetinget fængsel, hvis de tigger på gågader, stationer, i offentlig transport og ved supermarkeder. Tidligere lød straffen på en uges betinget fængsel, hvis man tidligere var blevet advaret af politiet

- Det er statsstøttet kriminalitet. Der kommer krimininalitet ud af det her. Hvis de hjemløse ikke kan tigge eller på anden måde overleve herude på gaden, så bliver de kriminelle, siger Marlene "Malle" Granild, der er medstifter af foreningen Hjemløse til hjemløse, til TV 2 Lorry.

De hjemløses kritik bakkes op af Gadejuristen, som mener at loven skaber flere problemer, end det løser, og hastebehandlingen vil resultere i lovsjusk. 

- Det her kommer til at ramme alle, som lever på gaden. Både danskere og udlændinge. Tiggeri er et udtryk for et råb om hjælp. Og hvis de ikke kan samle flasker eller tigge, tvinger man dem ud i berigelseskriminalitet. Og det er rigtig skidt for de hjemløse og alle andre københavnere, siger jurist Maja Hansen fra Gadejuristen.

Svær lov at udføre

Den nye tiggerlov skærper straffen for utryghedsskabende tiggeri på gågader, stationer og i offentlige transportmidler.

Men i følge Københavns radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, bliver håndhævelsen umulig at udføre for politiet.

- Hvornår er man tigger? Hvornår er man gademusikant? Hvornår er det privat ejendom? Hvornår må politiet gribe ind? Altså det er noget lovsjusk, som vi er vidne til. I yderste konsekvens kan det være, at vi får smidt nogen i fængsel, som hurtigt ryger ud igen, og som dermed bare koster masser af skattekroner, siger Anna Mee Allerslev til TV 2 Lorry. 

Borgmester: Giv hellere flere penge til politiet

Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren så hellere, at man tilførte nogle flere ressourcer til politiet, så de kan smide de udenlandske hjemløse ud, som ikke har lovlig ophold i landet.

- Der er fjernet 200 betjente fra København, så politiet har nok svært ved at tjekke alle de udenlandske hjemløses papirer i øjeblikket. Så lad os bruge de redskaber, som vi allerede har og samarbejde med EU om at løse problemet, i stedet for denne lov som bare koster skatteborgerne penge og ikke gør en forskel, siger Anna Mee Allerslev. 

Men i følge Marlene "Malle" Granild vil loven gøre en forskel. Bare en negativ forskel.

- Hvad er det, der sker? Det her ender i ren kaos og krig. Det gør det, understreger Marlene "Malle" Granild. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik