Kritik af modeugen: Unge arbejder uden løn

Copenhagen Fashion Week, der finder sted i disse dage, kritiseres af fagforeninger og forskere for at lade ulønnede unge varetage flere opgaver.

Mens modeller og designere i disse dage er i centrum under den københavnske modeuge, gemmer der sig flere ulønnede unge mennesker i kulisserne.

Og brugen af ulønnet arbejdskraft vækker nu kritik blandt fagforeninger og forskere, skriver Avisen.dk.

Rekrutteringen af de frivillige er sket gennem Copenhagen Fashion Weeks hjemmeside, hvor det har været muligt at ansøge om at blive frivillig.

Arbejdsopgaverne er blandt andet at uddele programmer, rydde op og assistere under forskellige events. Arbejdstiden er på 12-24 timer.

Og det er et problem, at mode-glade unge arbejder uden løn, siger Christian Grønnemark, formand for fagforeningen HK i Hovedstaden, til Avisen,dk.

- Erhvervslivet har taget fat i 'X Factor'-tiden ved at slå de ulønnede opgaver stort op som noget spændende med røde løbere, projektørlys og champagnepropper, der springer. Rent faktisk bliver man sat til at knokle med helt almindeligt produktions- eller distributionsarbejde, siger han.

Modeugen organiseres af Danish Fashion Institute.

Her mener direktør, Eva Kruse, dog ikke, at det er problematisk at benytte frivillig arbejdskraft, da det ifølge hende er vigtigt at huske, at modeugen er en kulturel platform, der desuden er offentligt støttet og drives som non-profit organisation.

Copenhagen Fashion Week har intet konkret tal på, hvor mange frivillige, der i disse dage er i aktion under modeugen, da tøjfirmaerne benytter sig af egne frivillige.

Men på dagsbasis bruger Copenhagen Fashion Week cirka 25 frivillige plus en del flere fra via Copenhagen Volunteers, forklarer Eva Kruse avisen.

De frivillige får som "betaling" en såkaldt goodiebag med produkter og kan desuden efter modeugen deltage i en fest for de frivillige.

Men den aflønning gør ikke Christian Grønnemark mildere stemt. 

Det er nemlig konkurrenceforvridende, når de unge arbejder frivilligt under modeugen, fordi de samme arbejdsopgaver kunne være udbudt på almindelige og ordinære vilkår, påpeger han.

- Det smadrer det ordinære arbejdsmarked. Det er social dumping med glamour og glitter. Og det er en ekstra slem form for social dumping, fordi der slet ikke bliver betalt løn, siger han, til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik