Kritik af egern-plejefar har fået store konsekvenser for Tintin

Plejefar til det verdenskendte egern Tintin er blevet mødt med meget kritik. Det har nu haft konsekvenser for egernets livskvalitet.

Nogle gange skader kritik mere, end det gavner. Det har nogle dyreelskere lært på den hårde måde, efter at de har kritiseret og indberettet Decan Andersen for at have sele på det egern, han har passet, siden den var baby.

quote Han står ofte med sin sele i poterne og vil have den på, men det må han bare ikke længere

Decan Andersen, Tintins plejefar

Indberetningerne har nemlig betydet, at egernet Tintin ikke længere må komme uden for Decan Andersens grund iført en sele. Og det er et stort problem.

Ikke fordi at Decan er bange for, at Tintin løber væk uden sele på, men fordi Tintin pure nægter at bevæge sig rundt uden for hjemmet og i haven uden sin sele.

- Selen giver Tintin tryghed. Når han ikke her sele på, vil han ikke gå med mig udenfor, og hvis jeg tager ham med på en gåtur og tager selen af ham, løber han hjem. Så nu er han begrænset til at være i haven og i hjemmet. Men det er synd, for han forstår det ikke. Han står ofte med sin sele i poterne og vil have den på, men det må han bare ikke længere, siger Decan Andersen til TV 2 Lorry.

Tintin må ikke længere få sin sele på, selvom hans adfærd ifølge Decan Andersen viser, at han ønsker at have selen på. 
Tintin må ikke længere få sin sele på, selvom hans adfærd ifølge Decan Andersen viser, at han ønsker at have selen på. 
Foto: Privatfoto

Indberetningerne går ud over Tintin

At Tintin ikke længere kan bevæge sig ud fra hjemmet og haven, kan have indflydelse på hans helbred. Ifølge Decan Andersen får egern nemlig mange vitaminer og mineraler ved at gnave i naturens snacks som bark, mos og mælkebøtteblade, og det er godt for egernets velvære komme ud og få frisk luft og at klatre i træer.

quote Deres anklager har gjort meget mere skade end gavn

Decan Andersen, Tintins plejefar

- Det er så ærgerligt, at det skal gå ud over Tintin, at nogle danskere får ondt bagi over, at han har sele på. De skulle skamme sig. De burde vide bedre end bare at kaste anklager ud, inden man har sat sig ind i sagen. Deres anklager har gjort meget mere skade end gavn, siger han.

Nu må Decan for fremtiden gå ud i skoven og samle ind, så Tintin kan få noget at undersøge og gnave i derhjemme.

Indberetningerne betyder også, at Decan og Tintin ikke længere kan tage på skolebesøg og fortælle børn, om vigtigheden af at passe på naturen. Generelt er det ifølge Decan Andersen bare ærgerlig, at han ikke længere kan tage Tintin med ud.

- Han elsker at komme ud og møde nye mennesker. Han gemmer sig ikke, som så mange andre egern. Han er nysgerrig og elsker at undersøge nye omgivelser, så længe han har sele på, fortæller Decan Andersen.

Kritikerne kender ikke historien

Kritikken af Decan Andersen går ofte på, at han holder et vildt skovdyr som kæledyr, men det er ikke noget, Decan har valgt.

I 2014 hørte Decan et bump ude foran sin lejlighed i Værløse. Da han kiggede ud, så han en lille egernunge liggende på jorden. Decan så egern-moren nærme sig ungen, men den forlod stedet igen uden at hjælpe.

Decan tog det lille egern til dyrlægen. Her blev han informeret om, at der manglede et stort stykke hud på ungens mave, og at såret ikke kunne sys. Derfor blev Decan efterladt med et valg: Sæt ungen ud i naturen vil vidende, at den vil dø eller behold den.

Decan søgte råd hos Dyrenes Beskyttelse, som sagde god for, at Decan kunne beholde Tintin under omstændighederne.

Decan Andersen og Tintin har været uadskillelige i fem år.
Decan Andersen og Tintin har været uadskillelige i fem år.
Foto: Privatfoto

Seks måneder senere var Tintins sår helet og han var nu klar til at flytte ud i skoven igen, men det mente han altså ikke selv. Tintin blev ved med at løbe tilbage til Decan. Han ville ikke tilbage til skoven. Han ville hjem i boligen i Værløse.

Derfor valgte Decan til sidst at holde op med at prøve og lod Tintin blive boende.

Reglerne om at holde vilde dyr

Der er to regler i dansk lovgivning som særlig har betydning for Tintin.

Den første er reglen om ingen tilfangetagelse. Det vil sige, at dyret skal være i stand til at kunne komme og gå, som det passer den. Det betyder også, at man ikke må transportere dyret.

Den anden regel er om rehabiliteringen. Et vildt dyr har seks måneder til at komme sig og blive sluppet ud i naturen. Hvis dyret ikke succesfuldt kan sættes ud i naturen, skal dyret aflives.

quote Jeg forstår godt, at gud og hver mand ikke må have et egern eller en hjort i bur i deres hjem, men det her er noget andet

Decan Andersen, Tintins plejefar

Da Decan Andersen valgte at beholde Tintin og havde fået Dyrenes Beskyttelses velsignelse, troede Decan, at alt var godt. Lige indtil han blev anmeldt.

Decan modtog et brev fra politiet, hvor både retssag og aflivning blev nævnt, og det var en meget ubehagelig oplevelse for Decan Andersen.

- Det var meget stressende at få det brev. Jeg har talt med Naturstyrelsen som også føler med os, men de skal jo selvfølgelig følge loven, siger han.

Virkeligheden er dog, at Decan ikke har fulgt lovgivningen på området, idet han blandt andet har transporteret Tintin og haft ham i sele. Men det skyldes, at Decan ikke kendte til lovgivningen.

Nu bliver reglerne overholdt

Hvis Naturstyrelsen får en ny indberetning om, at Decan Andersen stadig gå tur med egernet i sele, vil det blive anmeldt til politiet, og Tintin vil blive aflivet. 

Derfor er det også meget vigtigt for Decan at understrege, at alle regler bliver overholdt.

- Så længe jeg ikke har ham i snor og så længe han har mulighed for at stikke af hver dag, så overholder jeg loven. Det er vigtigt for mig at sige, at jeg nu overholder loven. Der er intet at indberette. Han vælger af egen fri vilje ikke at gå, siger Decan Andersen.  

quote Hver dag i fem år har han haft mulighed for at gå sin vej, men han har ikke gjort det endnu

Decan Andersen, Tintins plejefar

Han mener, at lovgivningen på området er meget sort/hvid. Der tages nemlig ikke højde for særlige tilfælde, hvor dyret ikke ønsker at vende tilbage til naturen.  

- Jeg forstår godt, at gud og hver mand ikke må have et egern eller en hjort i bur i deres hjem, men det her er noget andet. Jeg har tidligere hjulpet egernbabyer, og de er alle sammen vendt tilbage til naturen, når de var klar. Men Tintin ønsker at blive her. Hver dag i fem år har han haft mulighed for at gå sin vej, men han har ikke gjort det endnu, siger Decan Andersen.

Tintin ville ikke tilbage til naturen. Han valgte at blive boende hos Decan.
Tintin ville ikke tilbage til naturen. Han valgte at blive boende hos Decan.
Foto: Privatfoto

Han mener, at reglerne bør være mere fleksible, så der kan tages hensyn til dyret i den enkelte sag.

En internetsensation

Egernet Tintin er blevet kendt verden over på de sociale medier.

På instagram følger over 133.000 profilen ”Tintin_the_squirrel”. Her følger brugerne Tintins liv med plejefaren Decan Andersen og katten Tiger. Tintin og Decans historie har også været fortalt både danske og mange internationale medier.

quote Rigtig mange er oprevet over situationen

Decan Andersen, Tintins plejefar

Mange af Tintins følgere har været meget vrede og frustreret over indberetningerne.

- Rigtig mange er oprevet over situationen. De skriver til mig, at de har siddet og grædt, og om der ikke er noget, de kan gøre for at hjælpe, siger Decan og forklarer, at den store støtte for de mange følgere betyder meget, oplyser Decan Andersen.

Grundet reglerne kan Decan Andersen ikke længere optage videoer af Tintin ude i naturen, men Decan vil fortsat slå nogle billeder og videoer op af Tintin, så folk kan følge med i livet med et egern.  

Decan Andersen afventer nu dokumentation fra Naturstyrelsen, som sort på hvidt forklarer, hvad man må og ikke må, når man har et egern boende.  

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik