Kreditkortfirma får millionbøde for blindt øje

Et rabat- og kreditkortfirma er dømt efter hvidvaskloven og får bøde på 2,5 millioner kroner for sjusk.

Rabat- og kreditkortfirmaet Veko a.m.b.a. skal betale 2,5 millioner kroner for at have sjusket med den kontrol, som skal hindre hvidvask af kriminelle penge og finansiering af terror.

Det har Østre Landsret tirsdag bestemt med en dom, der når til samme konklusion som byretten, men forhøjer bøden med en halv millioner kroner.

Statsadvokaten for København havde forlangt en bøde på fem millioner kroner til virksomheden, fordi bøden burde være dobbelt så stor, som det,

man har sparet ved ikke at overholde loven.

Virksomheder, der har ansvaret for transaktioner med penge, har et særligt ansvar for at sikre, at pengene ikke stammer fra kriminalitet eller bliver brugt til terrorvirksomhed. De regler fremgår af hvidvaskloven, og det er den, som Veko har overtrådt.

Veko har ikke haft en løbende overvågning af kundeforhold og transaktioner. Desuden er der ikke lavet interne regler om den kontrol, som virksomhederne har pligt til at udføre.

I flere år har Veko udstedt kreditkort, som også har givet muligheder for rabat i de cirka 135 tilsluttede forretninger på Vesterbro i København og på Frederiksberg. Kortet blev dog lukket ved udgangen af 2011.

Der har været cirka 5000 kort i brug ad gangen. De enkelte butiksejere bag Veko hænger dog ikke på bøden, fordi det er et andelsselskab med begrænset ansvar.

Veko skal ud over den klækkelige bøde også betale sagens omkostninger.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik