Foto: TV2/Lorry - arkivfoto

Krav til daginstitutioner: Ingen støtte uden overenskomst

Private daginstitutioner uden overenskomst skal ikke længere kunne drive børnehave eller vuggestue med kommunale støttekroner i ryggen.

Det mener et flertal i Københavns Kommunes børne- og ungdomsudvalg, som nu vil rejse krav om såkaldte arbejdsklausuler for kommunens private daginstitutioner for at sikre, at pædagoger og pædagogmedhjælpere får en overenskomst.

- Når kommunen støtter institutionerne, skal vi selvfølgelig også kræve, at der er ordnede forhold for de ansatte, siger Jan Andreasen, som sidder i udvalget for Socialdemokraterne, til Ugebrevet A4.

Forslaget får støtte fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, og dermed er der flertal udenom Venstres børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, der ikke støtter tanken.

Det er landt andet lavere løn i de daginstitutioner, der ikke har overenskomst, som har udløst forslaget. I følge A4, så får for eksempel ansatte i den private vuggestue Svanen på østerbro 8.000 kroner mindre i løn om året, end de pædagoger, der er på overenskomst, og pensionsreglerne er også ringere.

Jurister i Københavns kommune har tidligere fastslået, at kommunen helt lovligt kan stille krav om overenskomster på området.

Det vækker glæde i Fagforbundet FOA, som har sendt flere konfliktvarsler mod private daginstitutioner uden overenskomst. Her håber formand Dennis Kristensen, at flere kommuner vil følge eksemplet fra København.

- Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at komme i gang med at få lavet arbejdsklausuler også på børneområdet. Offentligt støttet løntrykkeri er kun for tøsedrenge og superliberalister, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.