Kræver Vridsløselille lukket: 28 asylansøgere - 70 ansatte

Det gamle statsfængsel i Albertslund bruges nu til afviste asylansøgere. Men der er så få, at kritikere kræver stedet lukket.

Siden 1. januar har det nu nedlagte Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund fungeret som et af landet fire udrejsecentre for afviste asylansøgere. 

Fængslet har plads til til 1.000 personer. Men i september sad der kun 28 afviste asylansøgere og ventede på at blive sendt ud af landet.  Det skriver Politiken tirsdag.

På den baggrund anbefaler både oppositionspartier, Kriminalforsorgsforeningen og Fængselsforbundet, at regeringen lukker stedet så hurtigt som muligt.

- Det er fuldkommen absurd, at vi hælder så mange penge ned i et fængslet, når vi i virkeligheden kan bruge fængselsbetjentene meget bedre de steder hvor vi har voldsomt overarbejde, siger Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye til avisen.

Fængselsforbundet repræsenterer omkring 3.500 fængselsbetjente i Danmark.

Socialdemokraten Mattias Tesfaye, der sidder i Folketingets udlændingeudvalg, mener også, at det er på tide at lukke stedet. Han bor selv i Albertslund,  og ærgrer sig hver morgen, når han kører forbi:

- Jeg bakkede op, da Inger Støjberg inddrog fængslet sidste år og har hidtil holdt mig i ro. For det kunne jo være, vi fik højere asyltal. Men med bare 20-30 asylansøgere... Jeg synes, det er latterligt, siger han til TV 2 Lorry.

Mattias Tesfaye vil nu tage sagen op med justitsministeren.

Tillidsmanden for betjentene i Vridsløselille Fængsel, Jesper Dalbye, oplyser til TV 2 Lorry, at der lige nu er 42 asylansøgere og 38 betjente til at passe på dem. Hvor mange ansatte der totalt set er lige nu, har det ikke været muligt at få oplyst.

Ifølge Politiken skriver justitsminister Søren Pind i et svar til Folketinget, at Vridsløselille i gennemsnit har huset lidt under 50 afviste asylansøgere ad gangen siden 1. januar. 

Det har kostet 48 millioner kroner at have fængslet stående klar, og ifølge Kriminalforsorgen er der 70 ansatte, eller hvad der i øjeblikket svarer til mere end to per asylansøger.

Foruden Vridsløselille bor der afviste asylansøgere på udrejsecentrene Kærshovedgaard, Sjælsmark og Ellebæk. I sidstnævnte er der 118 pladser og 63 ansatte om de 103 frihedsberøvede. Her er de forventede udgifter for 2016 er 35 millioner kroner.

Dermed er Ellebæk en del billigere end Vridsløselille, selv om der er over tre gange så mange afviste asylansøgere. 

Formanden for de civilt ansatte i Kriminalforsorgen, John Hatting, kalder kalder ifølge Politiken Vridsløselille "urentabelt og hundedyrt".

Til trods for det store antal ubrugte celler i Vridsløselille mener justitsminister Søren Pind stadig, det er berettiget at drive udrejsecentret videre. I et skriftligt svar til Politiken skriver han:

- Det er regeringens opfattelse, at der fortsat er behov for beredskabskapacitet i Vridsløselille til frihedsberøvelse af afviste asylansøgere. Derudover er Vridsløselille en del af politiets modtagecenterkapacitet i tilfælde af en massiv asyl- og migranttilstrømning.

Det er Kriminalforsorgen, der ejer fængslet. Men det er planen, at det skal overgives til statens ejendomsselskab Freja, når det ikke længere skal bruges til afviste asylansøgere. 

Og det håber Albertslunds borgmester, socialdemokraten Steen Christiansen, sker hurtigst muligt. Kommunen samarbejder med Freja  om at udvikle området, hvor der formentlig skal være boliger og butikker.

Det vil formentlig betyde, at en stor del af bygningerne skal rives ned.

- Men vi vil formentlig gå efter, at nogle af de mere ikoniske dele af bygningen bliver bevaret, siger Steen Christiansen til TV 2 Lorry.

Det kunne for eksempel være facaden, som de fleste kender fra de mange Olsen Banden-film.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik