Kræver 50.000 i erstatning: Iraner sad fem år i asyllejr

Manden skulle udvises, men kunne ikke sendes hjem og endte fem år i Sandholmlejren

En iransk statsborger kræver 50.000 kroner i erstatning af den danske stat, fordi han har tilbragt fem år i Sandholmlejren.

Den nu 44-årige mand blev tilbage i 2005 dømt for at have stået vagt for en gruppe pushere på Christiania. Det fik han halvandet års fængsel og en udvisning med indrejseforbud i ti år for. Der var bare et problem - manden kunne ikke sendes tilbage til Iran, og derfor endte han i Sandholmlejren i Nordsjælland på såkaldt tålt ophold. Det betød, at han ikke måtte arbejde, gifte sig, eller tage en uddannelse. I de fem år boede han sammen med en gruppe andre mænd på et 25 kvadratmeter stort værelse.

-Han sad i fem år under helt uacceptable forhold i Sandholmlejren. Det var umenneskeligt. Det offentlige bør kompensere min klient for den skade, der er overgået ham, siger mandens advokat, Christian Dahlager til Ritzaus Bureau.

Allerede i 2012 vurderede Højesteret, at de fem års ophold var i strid med menneskerettighederne, og det er den dom, advokaten nu vil bruge for at skaffe manden erstatning.

Den iranske mand, Elias Karkavandi opholder sig ifølge Ritzau stadig i Danmark. Østre Landsret ophævede i 2014 hans udvisning med henvisning til karakteren af hans kriminalitet, og fordi han siden den oprindelige dom har været straffri.

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

nina

playDa Nina fik julehjælp, tænkte hun straks på, om hun nu kunne købe gaven på sønnens ønskeliste

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

efterladt speedbåd

Nogen har efterladt en speedbåd i Skovshoved Havn – og andet interessant fra hittegodslisten

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere