Kræftsyg og handicappet kvinde ramt af "absurd" spareplan

Handicappede og kræftsyge Lisbeth Andersen har har fået en rigtig kedelig julegave fra Hvidovre kommune. Dybt kritisabelt, mener Handicaprådet.

Lisbeth Andersen fra Hvidovre er stærkt invalideret af uhelbredelig kræft.

Sygdommen fik hun konstateret for snart 12 år siden, og lige siden har hun ønsket at få det bedste ud af livet, så længe hun er her.

quote Det er jo ikke ligesom i damebladene. Bare spis sundt, så holder diabetes op. Når man har en bugspytkirtel, som er gået på ferie, så kan man ikke bare spise sundt.

Lisbeth Andersen, førtidspensionist.

Udover kræften lider Lisbeth Andersen også af knogleskørhed og diabetes, hvorfor hun i dag førtidspensionist.

Hun modtager udover førtidspensionen også de såkaldte nødvendige merudgifter for de voksne, som har en varig nedsat funktionsnedsættelse.

Men den merydelse på 4600 kroner tager kommunen fra hende den 1. december.

- Jeg synes, at det er den vildeste julegave man kan få, siger Lisbeth Andersen til TV 2 Lorry.

Formand for handicapråd bekymret

De 4600 kroner går blandt andet til handicapkørsel, fodterapeut og særlig diabetismad, som kommunen mener hun ikke behøver, fordi hun bare skal spise sund mad.

quote Jeg er bekymret. Ikke kun på Hvidovres vegne. I hele vores samfund er der stor fokus på, at man ikke skal give så mange penge til de allersvageste.

Jan Nielsen, formand for Handicaprådet i Hvidovre Kommune.

- Det er jo ikke ligesom i damebladene. Bare spis sundt, så holder diabetes op. Når man har en bugspytkirtel, som er gået på ferie, så kan man ikke bare spise sundt, siger hun til TV 2 Lorry.

Lisbeth Andersen er ikke den eneste borger, som har mistet store dele af sine månedlige ydelser. I det lokale handicapråd får de flere henvendelser fra fortvivlede, handicappede borgere.

- Jeg er bekymret. Ikke kun på Hvidovres vegne. I hele vores samfund er der stor fokus på, at man ikke skal give så mange penge til de allersvageste, siger Jan Nielsen, der formand for Handicaprådet i Hvidovre Kommune.

Parti: Sager gås igennem med tættekam

Ifølge partiet Hvidovrelisten har kommunen ansat konsulenter til at granske udgifter til de handicappede borgere. Det fortæller Kristina Young, der er medlem af Social- og Sundhedsudvalget for Hvidovrelisten.

- Jeg ved helt konkret, at der bliver brugt såkaldte specialister på det her område, som går ind og kigger de her sager igennem med en tættekam, for at se, hvor vi kan reducere lidt på udgifterne til de her borgere, siger hun til TV 2 Lorry.

- Det er selvfølgelig noget, som holder sig indenfor lovens rammer, men det er noget, som skaber forringelser for de her udsatte borgere, tilføjer Kristina Young.

Borgmester: Stort økonomisk pres

Det er Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne som har absolut flertal i byrådet i Hvidovre Kommune. Partiernes spidskandidater havde dog ikke mulighed for et interview i dag med TV 2 Lorry.

Borgmester Helle Adelborg (S) skriver dog til TV 2 Lorry i en mail:

- Der er et stort økonomisk pres på voksenhandicap-området primært fordi der er flere borgere, der har brug for hjælp - derfor har kommunen besluttet, at kvalitetsstandarderne skal følges tættere, hvilket betyder at der er borgere, der får mindre - men at der er også borgere, der får mere, skriver borgmesteren.

'Det er absurd'

Spørger man formanden for Handicaprådet, Jan Nielsen, bliver der underbudgetteret på området.

quote Der er et stort økonomisk pres på voksenhandicap-området primært fordi der er flere borgere, der har brug for hjælp - derfor har kommunen besluttet, at kvalitetsstandarderne skal følges tættere, hvilket betyder at der er borgere, der får mindre - men at der er også borgere, der får mere.

Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre Kommune (S).

- Der bliver tilført nogle midler, men det rækker overhovedet ikke i forhold til det behov, der er, siger han til TV 2 Lorry.

Det er Lisbeth Andersen enig i. Ifølge hende kan kommunens beslutning få fatale konsekvenser for hendes liv.

- Jeg er stolt af, at jeg har overlevet så længe. Jeg synes, at det er absurd, hvis det er kommunens beslutninger om at spare på handicapområdet, som gør, at jeg risikere at komme i livsfare, fordi jeg ikke længere har råd til vigtige ting, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik