Kræftpatienter skal sidde klar ved telefonen

Torsdag den 15. januar sad Palle Grandt i sin lædersofa i Søborg ved København klar med sin mobiltelefon - tændt og opladet. Hvis den 59-årige lungekræftpatient ikke besvarede et opkald klokken 13.30 fra kommunens jobkonsulent, mistede han nemlig sine sygedagpenge.

En besked, han havde fået via brev fra jobcentret i Gladsaxe Kommune.- Det er fair nok at tjekke folk, når man får noget fra det offentlige. Men jeg er ikke arbejdsløs, jeg er jo syg, siger Palle Grandt. Det skriver Kristeligt Dagblad.Han har været sygemeldt fra sit arbejde siden 29. september 2008 på grund af to svulster i den ene lunge. Han er i gang med den sidste af i alt otte kemobehandlinger. Behandlingerne gør ham træt og kvalm og ødelægger appetitten. Alligevel lykkedes det ham at gennemføre samtalen - men han bryder sig ikke om kommunens metode:- Det er jo ikke bare en forkølelse, jeg har. Man har jo rigeligt at slås med lige nu. Så jeg bliver faktisk lidt vred over det.Lars Kofoed, social- og sundhedspolitisk konsulent i Kræftens Bekæmpelse, mener ikke, det er acceptabelt at stille den slags krav til en kræftpatient i kemobehandling:- Det er urimeligt at forlange, at man skal være klar ved telefonen på et bestemt tidspunkt, hvis man ligger derhjemme med kvalme eller for eksempel kaster op.
Som Kristeligt Dagblad i den senere tid har beskrevet, bliver mange alvorligt syge kræftpatienter stressede, når de indkaldes til samtaler på jobcentret, inden de overhovedet er færdige med deres behandling. Ifølge Lars Kofoed er det ikke bare reglerne, men også henvendelsesformen der er kritisabel:- Hele tonen i brevet fra kommunen i denne her sag er meget uvenlig og ufleksibel, og selve metoden vidner om, at man ikke tager hensyn til den pågældendes situation.Men i Gladsaxe Kommune forsvarer arbejdsmarkedschef Ebbe Holm kommunens praksis:- Jeg mener ikke, der er forskel på invitere den sygemeldte ned i jobcentret eller invitere til en telefonsamtale. Det sidste er da nemmere for borgeren. Når det er sagt, er jeg enig med dig i, at der kan være forhold, der gør, at man ikke kan sidde klar ved telefonen. Så kan borgeren eventuelt få en anden til at ringe. Og vi vil under alle omstændigheder foretage en partshøring, inden vi stopper dagpengene.Ifølge speciallæge Edith Rafn er det meget forskelligt, hvordan kemoterapi påvirker kræftpatienter. Nogle er helt slået ud i dagene efter behandlingen, mens andre godt kan gå på arbejde imens. Alligevel mener hun ikke, man kan kræve af en kræftpatient i kemoterapi, at han skal stå til rådighed for telefonopkald.- Det virker fuldstændig urimeligt, at man overhovedet bør kontaktes i et forløb, hvor man er i kemoterapi for lungekræft. Og hvis reglerne er på den måde, må man få dem lavet om. Under alle omstændigheder ville det være en god idé, hvis kommunen er mere fleksibel, så patienten selv kan vurdere, hvornår han er i stand til at tale i telefon. Hvis det er dagen efter, at man har fået kemoterapi, kan man jo være forkvalmet og dårlig og ikke i stand til at tage sådan en samtale.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik