Fodgænger Forbund: For kort tid i lyskryds er et stort problem

Der er mange - og lange - fodgængerfelter i København. Men alt for mange steder er tiden for knap for fodgængerne, der ikke kan nå over krydset. Nu vil Dansk Fodgænger Forbund sætte fokus på problemet.

Foto: Katrine Emilie Andersen - Ritzau Scanpix

- Du kan tro, vi får mange henvendelser om lige netop det problem.

Sådan lyder ordene om for hurtigt skiftende lysregulering ved fodgængerfelter fra Hans Erik Hansen, da TV 2 Lorry fanger ham på en telefonforbindelse mandag.

Hans Erik Hansen er lokalformand i den københavnske afdeling af Dansk Fodgænger Forbund, og ifølge ham opstår der hver dag utallige farlige situationer mellem fodgængere og bilister i trafikken.

Eksempelvis har man blot 25 sekunder, hvis man skal krydse broen over Valby Station - en femsporet vej, vel at mærke.

Her ses fodgængere, som krydser fodgængerovergangen mellem Toftegårds Allé og Lyshøjgårdsvej. Foto: Cecilie Nathalie Toft Larsen

Ifølge Ruth Nørrekjær, der er 92 år og bor i området, er der ikke tid nok til at nå over den brede vej.

- Det er simpelthen alt for kort tid til, at sådan en som mig kan nå over, siger hun til TV 2 Lorry.

Dansk Fodgænger Forbund: "Det er en risiko for mange"

Og både Ruth og mange andre har ganske ofte ret, når de mener, at tiden til at komme over fodgængerfeltet er knap.

Sådan lyder det i dag fra Dansk Fodgænger Forbund, der nu vil sætte fokus på problemet.

Det er en risikosituation, som mange fodgængere ender i

Grethe Troensegaard, formand for Dansk Fodgænger Forbund

Mandag aften er der generalforsamling i Dansk Fodgænger Forbund, og her vil formand Grethe Troensegaard tage problematikken op med lyskryds, der skifter for hurtigt.

- Det er noget, vi skal diskutere i aften. For det er en risikosituation, som mange fodgængere ender i, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Fodgængere brokker sig: "Vi kan ikke nå over lyskrydset"

Nogle steder kan fodgængere stoppe i et helle på midten af vejbanen, men forbundet mener også, at for mange personer på helleanlæggene midt på vejbanen kan udgøre en fare.

- Det er nok en hjælp, men en lidt falsk hjælp. Man føler sig omringet, når bilerne suser forbi, og man har ikke meget plads at stå på, siger Grethe Troensegaard.

Folk når simpelthen ikke over krydset, og når de endelig kommer ud og står i  midten.

Hans Erik Hansen, lokalformand for Dansk Fodgænger Forbund, København

Ifølge lokalformanden for Dansk Fodgænger Forbund i København, Hans Erik Hansen, er problemet langt fra ukendt - og ganske udbredt i København.

Farligste kryds ligger på Frederiksberg

- Nogle kryds er værre end andre. Vi hører tit om lyskryds i Valby nede ved stationen og ved Toftegårds Plads, siger han og tilføjer:

- Det lyskryds, vi får flest bemærkninger om, er det, der går fra Rosenørns Allé og over Åboulevarden til Doseringen.

Ifølge Dansk Fodgænger Forbund i København kommer der flest henvendelser om farlige forhold i krydset mellem Rosenørns Allé og Åboulevarden på Frederiksberg. Foto: Google maps

- Folk når simpelthen ikke over krydset, og når de endelig kommer ud og står i  midten, så er det svært at komme videre ud i krydset, fordi cyklerne fylder så meget i netop dét kryds i myldretiden, siger Hans Erik Hansen.

Forbundet har løbende kontakt til Københavns Kommune om fodgængernes sikkerhed, og ifølge lokalformanden er tiden allerede sat op i enkelte lyskryds, så fodgængerne kan nå over. 

- Men det er et generelt problem, som vi hører meget ofte, siger Hans Erik Hansen til TV 2 Lorry.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik