Kopimøbler fjernes fra bibliotek på RUC

Fredag morgen bliver 16 kopier af stole designet af den schweiziske møbeldesigner Le Corbusier i al hast fjernet fra Roskilde Universitetsbibliotek og sat i depot, skriver Politiken fredag.

Lederen af biblioteket har udtalt sig rosende om møblerne på en hjemmeside, hvor de på dansk markedsføres over for danske kunder.

Men det er ulovligt at annoncere for kopimøbler i Danmark, og det er opstilling af dem i en offentlig virksomhed også, siger advokaten for det firma, der har rettighederne til den originale Le Corbusier-stol.

»Vi stopper enhver markedsføring af kopimøblerne her i landet«, siger advokat Niels Gyde Poulsen til Politiken. Han finder det særlig problematisk, at lederen af en offentlig institution står citeret for rosende omtale af møblerne på udbyderens hjemmeside.

Mange private køber lovligt kopierne i England, hvor rettighederne til designet stilles frit 25 år efter produktionens start, mens beskyttelsen i Danmark først udløber 70 år efter ophavsmandens død.

»Det er møbler, der blev købt ind, da det nye bibliotek blev bygget for ni år siden«, forklarer overbibliotekar Niels Senius Clausen, RUC, over for Politiken.

»Det var arkitektfirmaet Henning Larsen, der købte dem, og de har stået der lige siden. Vi vidste, at det var kopier. Vi vidste bare intet om, at det skulle være ulovligt«, siger han.

I sin tid fik biblioteket at vide, at det passede med, at nogle licenser udløb, så møblerne kunne købes lovligt. Alligevel bliver samtlige bibliotekets kopistole fredag morgen sat i depot, mens universitetets jurister undersøger sagen.

»Møblerne er stillet op i 2001, og ophavsretsdirektivet fra EU, som disse sager føres efter, kom samme år med virkning fra 2002. Så vi skal have afklaret, om vores køb er omfattet af det«, siger Niels Senius Clausen til Politiken. Han forklarer, at han gav det engelske firma lov at fotografere møblerne og citere ham på hjemmesiden, fordi han troede, at det var lovligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik