Kontroversielt misbrugscenter får bøder efter klamt fund

Nordsjællandsk afvænningscenter med forbindelser til Scientology har fået en sur smiley og bøder på i alt 20.000 kroner.

Det var ikke et kønt syn, der mødte Fødevarestyrelsen, da de den 15. august aflagde et kontrolbesøg hos Narconon Europa - et misbrugscenter ved Arresø nær Helsinge, som benytter Scientology-metoder til at rehabilitere stofmisbrugere.

Kontrolbesøget afslørede stribevis af uappetitlige fund i centerets køkkenfaciliteter.

”Der er i vindueskarm spindevæv og døde fluer. gulvriste fremstår med sort snavs og madrester af ældre dato. Hylder i køkken fremstår fedtet. Over stegeområde samt ved vindue er der dryp af fedt. Væg ved håndvask fremstår beskidt,” skriver Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten.

I rapporten fremgår det endvidere, at gummilister i køleinventar ved buffet fremstod sorte med formodet skimmel. Armatur samt væg ved opvask var også beskidt, og begge afløbsriste til en kaffemaskine fremstod med gammelt kaffe og snavs.

indtørrede madrester

Derudover fandt Fødevarestyrelsen rester af snittet grønt i en grønsagssnitter, ligesom der også blev fundet madrester i en pålægsmaskine samt indtørrede salatrester i en produktionsvask.

En medarbejder i virksomheden oplyste ifølge kontrolrapporten, at ingen af de tre førnævnte dele var brugt dags dato. Men Fødevarestyrelsen kvitterede alligevel med en bøde på 10.000 kroner.

Ifølge kontrolrapporten oplyste den ansvarlige i virksomheden over telefonen, at han var sygemeldt og derfor ikke kunne tage stilling til tingene. Samtidig oplyste medarbejderen, som var til stede i virksomheden, at medarbejderne ikke vidste noget.

Fødevarestyrelsen gav yderligere en bøde 10.000 kroner, da virksomheden ikke kunne fremvise et egenkontrolprogram samt en risikoanalyse. Virksomheden havde følgende bemærkninger: ’Vi har det jo på computeren, det ved i jo godt’, står der i kontrolrapporten.

TV 2 Lorry har været i telefonisk kontakt med Narconon Europa og snakket med en medarbejder, der ville sætte os i kontakt med centerets ledelse. Vi har desuden sendt en mail med en række spørgsmål, men efter flere dage har vi stadig ikke hørt noget fra centeret.

Kontroversielle behandlingsmetoder

I en artikel fra 2013 skriver Frederiksborg Amts Avis, at organisationen Narconon er blevet kritiseret for sine behandlingsmetoder, og at ingen kommuner dengang henviste til stedet.

- De har deres helt egne metoder, der ikke er evidensbaserede. Derfor ved man ikke, om det er godt eller skadeligt, sagde professor fra Århus Universitets Center for Rusmiddelforskning, Mads Uffe Pedersen, dengang til avisen.

Narconons danske afvænningscenter i den nordsjællandske provinsby Helsinge.
Narconons danske afvænningscenter i den nordsjællandske provinsby Helsinge.
Foto: Google Street View

Den daværende leder af Narconon Europa, Jørgen Jørgensen, sagde til avisen, at der ikke er nogen organisatorisk sammenhæng mellem Narconon og Scientology-kirken, men at der er en klar forbindelse og forståelse mellem dem og scientologer, der også bidrager til Narconon.

- Men fordi man støtter en organisation med penge, så er man ikke den organisation, forklarede Jørgen Jørgensen til Frederiksborg Amts Avis.

Den 7000 kvadratmeter store bygning, hvor Narconon Europa har til huse, ligger med panoramaudsigt ud over Arresø.

Stedet, der tidligere har huset misbrugscenteret Kongens Ø, blev i 2013 købt af Narconon Europa, som indviede centeret i efteråret 2015 i.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik