Kontrolrapport afslører massivt rod på politianmeldte spisesteder

Fødevaretstyrelsens seneste kontrolbesøg hos XO Burger and Steaks og Café Emma afslører stribevis af problemer. Styrelsen har nu valgt at politianmelde begge spisesteder.

Fire gange i juli måned har Fødevarestyrelsen været på besøg hos XO Burger and Steaks og Café Emma på Axeltorv i København. Og det har der tilsyneladende vist sig at været en god grund til.

quote Det er uacceptabelt, at madvarer bliver opbevaret ved så høje temperaturer.

Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold

For samtlige fire gange er kontrolbesøgene resulteret i en sur smiley, bøde og senest også en politianmeldelse, som TV 2 Lorry fortalte om tirsdag.

I kontrolrapporten fra det seneste kontrolbesøg den 30. juli – det fjerde på blot to uger – fremgår det, at XO Burger and Steaks og Café Emma politianmeldes for at dumpe ikke bare én, men hele fire kategorier; håndtering af fødevarer, virksomhedens egenkontrol, offentliggørelse af kontrolrapport og godkendelser.

Udover at have samme ejer og adresse deler de to spisesteder både toiletfaciliteter og køkken. Og netop køkkenet har været genstand for massiv opmærksomhed fra Fødevarestyrelsens side.

Her blev der ved det seneste kontrolbesøg målt en temperatur på 26,4 grader i en såkaldt makeline (en slags arbejdsstation, red.), hvor der var opbevaret skiveskårede tomater, agurker i tern og forskellige slags oste. Og under makelinen blev der målt 21,8-26,4 grader i et køleskab, hvor der blev opbevaret salat samt anrettet grønt lige til at servere og pommes frites.

- Det er uacceptabelt, at madvarer bliver opbevaret ved så høje temperaturer. Derfor blev varerne destrueret, og forholdet politianmeldes, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelens Rejsehold, til TV 2 Lorry.

Ifølge rapporten oplyste den ansvarlige i køkkenet, at hun intet havde at gøre med at måle temperaturer, men at varerne blev stillet ud om morgenen og så fyldt op, når de var ved at være tomme. Endvidere oplyste den ansvarlige i virksomheden, at han var enig i, at det er alt for varmt, samt at han havde fortalt kokken, at denne ikke må bruge køleskabet.

Kok påstod, han kunne huske alle temperaturer

Da Fødevarestyrelsens senere undersøgte, hvordan virksomheden førte egenkontrol, viste det sig da også, at kokken ikke havde registreret nogle temperaturer i virksomhedens kontrolprogram siden den 26. juli. Angiveligt fordi kokken – efter eget udsagn – kunne huske dem alle sammen i sit hoved.

quote Det lyder jo noget utroværdigt, at man kan måle temperatuer mange forskellige steder i en uge, og så om søndagen kan påstå, at man kan huske alle tallene. 

Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold

”Kokken oplyser, at han kan huske alle målte temperaturer i otte køleskabe for alle dage samt opvarmning og nedkøling af forskellige produkter. Ligeledes produceres flere fødevarer såsom suppe, forkogt pasta, pesto og skårede grøntsager. Virksomheden skriver en produktionsdato på varen, men har ikke en procedure for, hvor længe disse varer kan holde sig. Virksomheden har optøet kyllingebryst samt jomfruhummer i køleskabet. Der er ikke en holdbarhedsdato fra producentens side ved optøet tilstand. Kokken har ligeledes ikke taget stilling til, hvor længe det kan holde sig.”

Ifølge rapporten bemærkede kokken, at han ikke ved, hvad der står i egenkontrolprogrammet, men at han måler hver dag og skriver ned måske en gang om ugen for hele ugen.

Men spørger man chefen for Fødevarestyrelsens Rejsehold, så tegner der sig et billede af en virksomhed, der ikke styr på sine procedurer.

- Det lyder jo noget utroværdigt, at man kan måle temperatuer mange forskellige steder i en uge, og så om søndagen kan påstå, at man kan huske alle tallene. Vi snakker jo om tal med decimaler som eksempelvis 5,1 eller 4,9, siger Michael Rosenmark.

Fik leveret varer i en taxa

Under kontrolbesøget granskede Fødevarestyrelsen også, hvordan virksomheden fik deres fødevarer leveret. Og også her viste det sig, at tingene ikke kørte efter bogen.

Ved det forrige kontrolbesøg havde en kvindelig tjener oplyst, at hun fik en ven til at køre hende ud og handle fødevarer til virksomheden, og at fødevarerne blev transporteret i vennens bil. Men da dette er i strid med reglerne, havde Fødevarestyrelsen indskærpet, at virksomheden fremover skulle transportere fødevarer hygiejnisk og forsvarligt, så kølekæden holdes.

Da Fødevarestyrelsen under det nye kontrolbesøg spurgte manageren om, hvordan varer leveres, blev han dog pludselig vævende i sit svar.

”Manager oplyser, at han ikke har noget med varerne at gøre. Senere spørges kokken om det samme. Kokken oplyser, at han skriver ned, hvilke varer han mangler og afleverer det til manager eller ejers stedfortræder.”

Fødevarestyrelsen spurgte derfor igen manageren om, hvordan varer ankommer til virksomheden, samt hvad kokken havde informeret Fødevarestyrelsen om.

”Manager væver noget i sit svar og spørger om tilladelse til at gå ud og ryge, inden han svarer. FVST (forkortelse for Fødevarestyrelsen, red.) beder om et svar, og til sidst efter lang tænketid svarer manager: ’jamen så henter jeg selv varer i Inco og får en taxa til at levere varerne’.” står der i kontrolrapporten.

Her fremgår det, at forholdet omkring virksomhedens transport af fødevarer ligeledes er politianmeldt.

- Det ikke er i orden at give os urigtige oplysninger. Det burde være noget, man kan svare hurtigt på. Det er jo ikke et vanskeligt spørgsmål, bemærker Michael Rosenmark.

Sæbedispenser var stadig defekt

Under kontrolbesøget blev det yderligere konstateret, at virksomhedens sæbedispenser fortsat var defekt, og at der intet var at tørre hænderne i. Sæben til dispenseren lå således på håndvasken i indpakket emballage og var derfor vanskelig at anvende til hygiejnisk håndvask under produktionen.

”Manager oplyser, at der er kommet styr på det i de to barområder, og at det kun er her, der mangler. Under kontrolbesøget prøver manageren at få styr på problemet, og det går op for vedkommende, at dispenseren nok mangler batterier,” står der i kontrolrapporten.

- De fik en indskærpelse på det sidste gang, men har ikke formået at rette op. Og derfor er også det forhold politianmeldt, siger Michael Rosenmark.

Et brodent kar

Han forklarer, at den sure smiley fra det seneste kontrolbesøg var dråben, som fik bægret til at flyde over for Fødevarestyrelsen, og at man nu vil lade politiet vurdere, om de mange fødevareovertrædelser fra de forgange fire kontrolbesøg er nok til, at der kan rejses en sigtelse.

- Vi plejer at bruge udtrykket brodne kar, når man tre gange ved de sidste fire kontrolbesøg har fået en eller anden sanktion. I det her tilfælde har de fået sanktioner ved alle fire. Så vi følger dem tæt. Det skal blive meget bedre. Og hvis der kommer yderligere overtrædelser, bliver disse eftersendt til politiet, siger Michael Rosenmark.

Udover XO Burger and Steaks og Café Emma har Fødevarestyrelsen også politianmeldt Café Dan Turell og Café Stella, der begge ligger i indre København.

Café Emma og Café Stella er også blevet politianmeldt.
Café Emma og Café Stella er også blevet politianmeldt.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Sidstnævnte er ifølge CVR-registeret ejet af en Kyle Sciberras, som ligeledes ejer XO Burger and Steaks og Café Emma.

TV 2 Lorry kontaktede tirsdag begge spisesteder via mail til Kyle Sciberras for at få en kommentar. Men der ikke blevet svaret på vores henvendelse.

Opslag i offentlige registre viser ifølge Berlingske, at Kyle Sciberras indtil videre har stiftet syv virksomheder og haft direktionsposter i 18 selskaber. En lang række af disse selskaber er dog gået konkurs.

Alle fire politianmeldte spisesteder har tidligere været ejet af den omstridte københavnske cafékonge Bahram Sari Beliverdi, som i maj måned ved byretten blev idømt tre år og ni måneders fængsel for bedrageri, momssvindel og brud på fødevarelovgivningen.

Bahram Sari Beliverdi har valgt at anke byrettens dom til landsretten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik