Kongehuset har ret til at jage i en række skove i Nordsjælland. Nu åbnes der yderligere for offentligheden. Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix

Kongehuset har retten til jagt i Gribskov: Nu kan du få lov

Naturstyrelsen åbner for dagsjagter for helt normale jægere i Gribskov - en af Danmarks statsejede skove, som Kongehuset har ret til at jage i.

I 168 år har kongfamilien haft ret til at jage i en række af Danmarks skove. Det gælder blandt andet en af Danmarks største og ældste skove, Gribskov.

Men nu løsnes der op for reglerne, så helt normale jægere, der er villige til at åbne pengepungen, kan komme på jagt i skoven. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Naturstyrelsen har på forsøgsbasis åbnet for fire dagsjagter i løbet af årets jagtsæson, hvor helt almindelige mennesker med et jagttegn kan få lov at skyde dyrene, som de kongelige normalt har ret til at skyde. 

Læs også Greve Jagtforening går til angreb på byens krager

Sådan ser det ud, når Kronprins Frederik er på jagt i Gribskov. Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix

Tirsdag slap Naturstyrelsen de første 35 jægere løs i Gribskov, der alle havde betalt 6.000 kroner for at gå på jagt i skoven. 

- Da pladserne blev sat til salg, blev de solgt på få minutter til de to første jagtdage, siger Jan Kidholm Christensen, chefkonsulent for Naturstyrelsen i Nordsjælland, til Frederiksborg Amts Avis.

De 35 jægere på tirsdagens jagt skød tilsammen 57 gange og nedlagde 31 rådyr, 13 dådyr og to ræve. Dyrene kunne jægerne efter jagten selv købe - resten blev sendt til en grossist. Overskuddet fra jagten går til Naturstyrelsens vedligeholdelse og drift af skoven.

Læs også Efter års klageråb: Jagtforening opløser sig selv

Der skal i forvejen skydes 250 dådyr per år i skoven for at holde bestanden på 1200 nede. Når man ikke at skyde det antal dyr, gør Naturstyrelsens ansatte det sidst på året.

Der er ledige pladser på dagsjagt i Gribskov den 12. december og den 10. januar. Du kan købe billetter her.

Kongehusets jagtret

  • Kongehusets ret til at jage gælder í 214 statsejede skove. Skovene fylder tilsammen mere end arealet af Bornholm og svarer til 63.738 hektar.
  • Loven om kungehusets jagtret hedder Civillisteloven og blev skrevet 1849, efter enevældet blev opløst. Det er 168 år siden.
  • De udpegede skove blev nedskrevet i 1947, og listen er ikke ændret siden.
  • Skovene bruges til fire til seks kongejagter om året, men de nye jægeres førstegangs-jagt foregår også primært i de kongelige skove.
  • Derudover kan naturforvaltningsenheder lokalt invitere jagtforeninger, naboer og borgere, der har gjort en særlig indsats lokalt for naturen ind i skovene på jagt.
Kilde: DR og Naturstyrelsen 

Her ses Kronprins Frederik og hans gæster på jagt i Gribskov. Foto: Mads Claus Rasmussen - Scanpix