Kommunerne spiller på hver sin budgetmelodi

Det er ikke lige meget, hvor i landet du bor, når det gælder kommunens lyst til at investere i kulturlivet.

Det skriver Politiken fredag.

I Albertslund har de både et symfoniorkester, et spillested, et musikteater, en biograf og en vikingelandsby.

I Hedensted har de ikke noget af den slags.

Faktisk er der ingen steder i Danmark, der adskiller sig mere fra hinanden end de to kommuner, når det kommer til de kommunale kulturbudgetter.

For hvor de i Albertslund giver 1.599 kroner til kultur per indbygger, uddeler Hedensted 436 kroner per snude. På landsplan er gennemsnittet 925 kroner per borger.

Selv om vi alle bor i samme land, er der altså meget stor forskel på, hvordan de enkelte kommuner ser på kulturen - faktisk er det her, den største procentmæssige forskel kan findes, siger Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Årsagen til forskellen på Albertslund og Hedensted - kulturkronernes top og bund - skal findes i selve synet på, hvad kultur egentlig er for noget.

»Kulturen her bygger på frivillighed og alle foreningerne. Og det skal kommunen ikke blande sig i«, siger Hedensteds borgmester, Kirsten Terkildsen (V) til Politiken.

På borgmesterkontoret i Albertslund ser Steen Christiansen (S) - borgmesteren - temmelig anderledes på den sag:

»Det her er først og fremmest en humanistisk idé om, at musik og kultur spiller en afgørende rolle i menneskers liv, og det vil vi gerne prioritere som en del af det socialdemokratiske projekt«, siger han til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik