Kommuner vil bremse vandmasser fra naboer

Åerne i Fredensborg Kommune i Nordsjælland ligger nedstrøms i forhold til Hørsholm og Rudersdal. Når husejerne i Fredensborg oplever oversvømmelser, kommer store mængder vand med andre ord fra nabokommunerne. Det fører nu til det første konkrete samarbejde mellem danske kommuner om tilpasning til klimaændringerne - i form af forebyggelse af oversvømmelser, skriver Politien Søndag.

»Hørsholm er en meget tæt bebygget kommune«, siger Christian Ibsen, plan- og klimachef i Fredensborg Kommune til Politiken. »Al den bebyggelse og asfalt betyder, at rigtig meget regnvand i Hørsholm løber direkte ned i Usserød Å - og videre herop til os i Fredensborg, hvor vi også har meget bebyggelse og asfalt.

Samtidig løber Donse Å ud i Usserød Å lige hernede og øger mængden af vand yderligere«, forklarer Ibsen. Borgerne har flere gange oplevet konsekvenserne af at bo i sidste kommune, inden åen løber ud i Øresund. Senest efter det voldsomme skybrud i august i fjor, hvor næsten alle i Granvænget-kvarteret i Kokkedal måtte vade rundt i å- og kloakvand.

I august i fjor var ekstremregnen her i området så voldsom, at også Hørsholms Kommunes borgere blev ramt. Og så var man helt med på Fredensborgs idé om samarbejde. Enkelte Fredensborg-politikere havde ellers i spøg foreslået, at man i modsat fald ville sætte en prop i Usserød Å ved kommunegrænsen.

Det blev ikke nødvendigt, for Hørsholm investerer nu i anlæg, der kan kontrollere afvandingen fra blandt andet dammene i bymidten - hvorfra vandet løber videre i Usserød Å. Samtidig indfører Rudersdal Kommune elektronisk styring af slusen ved Sjælsø, hvor Usserød Å begynder, så en del af vandet kan holdes tilbage i tilfælde af ekstremregn.

Fredensborg selv vil blandt andet grave området ved åen bredere, så stigende vandmængder kan løbe op på græsområder i stedet for over i husejernes haver, skriver Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik