Kommuner taber på boligskatter

Borgmester i Gribskov Kommune, Jan Ferdinandsen (Kons.) kalder ejendomsskatter for "en pengemaskine for staten".

Gribskov: Staten skovler penge ind, og kommunerne taber i spillet om ejendomsskatterne. Ejendomsskatterne er fra 2002 til 2012 steget med 97 procent - men provenuet havner i statskassen på grund af bloktilskuddet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det er en ren pengemaskine, siger borgmester i Gribskov, Jan Ferdinandsen (K), som ønsker et øjeblikkeligt stop for stigningen i ejendomsskatter, indtil nye ordninger kan findes.

- Det er en skjult skat til staten. Jeg møder ofte borgere, som tror, vi som kommune bare kan sætte ejendomsskatterne ned. Det kan vi også godt. Vi kan i princippet sænke grundskyldspromillen, men der kommer så til at mangle penge i kassen.

Tab opstår, da staten trækker kommunen i bloktilskud

Hvis Gribskov Kommune for eksempel valgte at sænke grundskyldspromillen med en enkelt promille, ville det betyde et provenutab for kommunen på 15 millioner kroner.

Tabet opstår, fordi staten under alle omstændigheder vil trække kommunen i bloktilskud på grund af de stigende ejendomsvurderinger.

Specialkonsulent i økonomisk sekretariat i KL, Mette Rosenbeck, kan godt genkende regnestykket:

- Hvis en kommune nedsætter grundskyldspromillen for at kompensere borgerne for stigende ejendomsværdier - er det noget, de selv skal finde penge til.

Det bliver ikke betalt ud af de højere ejendomsværdier på grund af den måde, kommunernes økonomiske rammer er skruet sammen på. Når ejendomsværdierne stiger, og kommunerne dermed får større indtægter fra grundskylden - med uændrede promiller - får kommunerne et tilsvarende lavere bloktilskud fra staten, siger specialkonsulenten.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Bengt Holst

Forsvarede offentlig aflivning af giraf - nu stopper Zoo-direktør efter 37 år

Lars Weiss

Aflyser alt: Københavns overborgmester tvunget i isolation

rørledning banedanmark

playHer bliver et kilometerlangt kabelrør bugseret gennem København i kæmpe manøvre

fakkeloptog peter bangs vej

Borgere går fakkeloptog for at mindes trafikdræbt femårig

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere