Kommuner slås om småbeløb i statslige puljer

Kommuner kæmper om at stadigt mindre puljer udbudt af staten. Det kritiseres af en ekspert, der mener, at det er spild af kommunernes ressourcer.

Trods massiv kritik er der i løbet af de seneste ti år ikke kommet færre, men flere puljer, som landets 98 kommuner kan søge. Og hvad der er mest overraskende: Der er kommet flere af de helt små puljer med et samlet beløb på under fem mio. kr.

Det viser Ugebrevet Mandag Morgens nye kortlægning af de mere end 130 statslige puljer, som kommunerne kan søge.

Mens de små puljer med et ansøgningsbeløb på under 5 mio. kr. sidste år udgjorde 28 pct. af samtlige statslige puljer, så var billedet et andet for ti år siden. I 2007 udgjorde de små puljer 23. pct. af de dengang 98 puljer, kommunerne kunne søge om midler fra. 

- De små puljer er de værste. Skal der være puljer, så skal de være store. Når der er så mange, og de er så små, har det karakter af symbolpolitik, for kommunerne skal bruge en uforholdsmæssig stor del af ressourcerne på administration og alt muligt andet end de aktiviteter, puljen skulle fremme, siger Jacob Torfing, professor i statskundskab ved Roskilde Universitet, til Mandag Morgen.

De helt små puljer omfatter bl.a. en pulje, der støtter 'indsatser i partnerskaber om at styrke anbragte børns undervisning på 300.000 kr., og en anden pulje, der støtter 'børn og unges møde med forfattere og illustratorer' med 500.000 kr.

Kommunerne kan også hente økonomisk støtte i en pulje på 1,2 mio. kr. til 'efteruddannelse af medarbejdere ved danskuddannelserne til voksne udlændinge'. 

Kurt Klaudi Klausen, professor i statskundskab ved SDU, kalder udviklingen tankevækkende.

- Regering og Folketinget bruger puljerne til at detailstyre aktiviteter i kommuner og regioner. Det bliver ikke bedre, men værre af, at der oven i købet er kommet flere små puljer. Det er en meget tankevækkende udvikling, siger han.

I stedet for detailstyring via puljer foreslår Kurt Klaudi Klausen, at regering og Folketinget aftaler sig til rette med kommunerne. Skal der følge penge med aftalerne, kunne det ske via statens generelle bloktilskud til kommunerne.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) er opmærksom på problemstillingen, som også indgår i arbejdet med den kommende reform af den offentlige sektor. Den vil bl.a. indeholde et oplæg til ændringer i den måde, som Folketinget bruger de statslige puljer. 

- Vi skal se på størrelsen af puljerne, så dygtige medarbejdere i 98 kommuner ikke bruger kræfter på at jagte de samme 5 mio. kr., og hvor pengene dermed på forhånd er ædt op af administration, siger ministeren til Mandag Morgen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik