Kommuner napper ældrepenge

En stor del af de 300 millioner kroner, som regeringen gav kommunerne for at styrke kvaliteten i ældreplejen, bliver ikke brugt efter hensigten, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En række nordsjællandske kommuner har valgt at ignorere regeringens ønske om at bruge flere penge på de ældre. Dansk Folkeparti fik sidste år indført i finansforliget, at kommunerne samlet skulle have 300 millioner kroner ekstra i posen i 2010 og fremadrettet for at styrke kvaliteten i ældreplejen. Men det vælger flere nordsjællandske kommuner at se stort på og putter i stedet millionerne i kommunekassen.

I Halsnæs Kommune ønsker udvalget for sundhed og voksne at skrotte tre ellers planlagte ældreprojekter til 1,2 millioner kroner. Projekterne, som blev godkendt af et enigt byråd i marts, skulle finansieres af de ekstra penge fra regeringen. Men en trængt økonomi har sat en stopper for ambitionerne.

- Vi vil gerne give mere service til de ældre, men vi skal også være realistiske og holde os inden for de økonomiske rammer, siger viceborgmester i Halsnæs Kommune Annette Westh (S), der peger på, at det sociale område er langt dyrere end forventet, og at man derfor vælger at droppe projekterne i bytte for en flere millioner kroner stor tillægsbevilling til det samlede område.

Annette Westh bakkes op af blandt andre kommunaldirektøren i Rudersdal Kommune. Her forsvarer man sig med, at der i forvejen er sat øgede midler af på området.

- Vi bruger mange flere penge end det, der er givet. Vi øger serviceniveauet på ældreområdet over de kommende år, blandt andet med to nye store plejehjem og et nyt aktivitetscenter, siger kommunaldirektør Bjarne Pedersen.

I Dansk Folkeparti giver socialordfører Martin Henriksen ikke meget for de nordsjællandske kommuners forklaringer.

- Dårlige undskyldninger er der mange af, men det er stadig at gøre grin med folk, når kommunerne vælger at bruge de ekstra penge anderledes, end det vi i Folketinget har siddet og arbejdet med, siger Martin Henriksen, der nu vil se nærmere på, om der kan ændres i reglerne til næste år, hvor kommunerne igen vil modtage en stor pose penge til at styrke ældreområdet.

Også Hillerød, Fredensborg, Hørsholm og Egedal Kommuner har valgt enten at tilføre pengene kommunekassen eller bruge dem på andre områder end det tiltænkte.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik