Kommuner jubler over stormflods-støtte

Københavns Kommune og Hvidovre Kommune får 1,5 millioner kroner til at starte arbejdet med at sikre Kalveboderne mod stormflod.

Borgerne på Hvidovre Strandvej glemmer næppe onsdag den 4. januar, hvor der blev uddelt sandsække i forsøget på holde vandmasserne væk fra ejendommene. Flere endte med vand til knæene i deres hjem og store skader.

I dag kom både Københavns Kommune og Hvidovre Kommune et lille skridt tættere på at undgå en gentagelse af stormfloden fra januar. Realdania og Miljø- og Fødevareministeriet har nemlig valgt give 1,5 millioner kroner til et såkaldt modningsprojekt. Det vækker glæde i Hvidovre:

- Det er rigtig dejligt, at Realdania og Miljø- og Fødevareministeriet har tilgodeset vores ansøgning om at bidrage til en forundersøgelse af den sluse mod stormflod, som kan sikre både København og Hvidovre, siger Helle Adelberg fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Hvidovre Kommune.

Kommuner skal også bidrage økonomisk

Med håndsrækningen følger et krav om, at de to kommuner selv skal finde 1,75 millioner kroner ved efterårets budgetforhandlinger. Et krav, som det ikke nødvendigvis er givet, at Hvidovre Kommune kan honorere:

- Det gode ved det er, at jeg har haft opbakning til at afsætte mindre beløb til at arbejde med at finde ud af løsninger til, hvordan vi slipper af med de her udfordringer med stormflod. Derfor tænker jeg, at der er en velvilje til i kommunalbestyrelsen, men vi kender ikke aftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, så vi kender ikke vores økonomi, siger Helle Adelberg (A).

Hun understreger dog, at det står højt på hendes prioriteringsliste at få lavet en forundersøgelse af, hvad der skal til for at lave en sluse, men at hun også forventer, at det bliver meget dyrt.

Kommunernes indsats mod stormflod

Københavns Borgerrepræsentation og Hvidovre Kommunalbestyrelse har i kraft af hhv. Københavns Stormflodsplan 2017 og Risikostyringsplan for Køge Bugt begge peget på, at en såkaldt ”Ydre sikring”, der forbinder diget omkring Vestamager med diget omkring Avedøre Holme, principielt vil være at foretrække frem for en indre  sikring, som i givet fald skal etableres langs kysten ud mod Kalveboderne og langs kajerne i Københavns Havn.

 

Kommunerne et tværkommunalt samarbejde, da begge har kyst til Kalvebod, og en sikring mod stormflod er til gavn for begge kommuner, da en stormflod kan påvirke store dele af infrastrukturen med store tab til følge. Eksempelvis kan Øresundsbroen, jernbane, Metro, elforsyning mv. blive påvirket af længerevarende nedbrud i driften.

 

Modningsprojektet skal være med til at kvalificere beslutningsgrundlaget for at udarbejde forslag til en fysisk stormflodssikring. Det vil kræve afklaring af en række forhold (tekniske, juridiske, miljø- og finansieringsmæssige rammer samt muligheder), der sætter rammen for den fysiske sikring. Der vil desuden være dialog med en bred kreds af interessenter, blandt andre sejlklubber og Metroselskabet.

-Vi kan ikke klare det her alene

Folketingsvalget og den efterfølgende regeringsdannelse har forsinket budgetforhandlingerne. I Hvidovre Kommune betyder det, at vedtagelsen af budgettet først finder sted i slutningen af oktober, mens forhandlingerne i Københavns Kommune ikke forventes ikke at være færdige meget tidligere.

Hvis undersøgelsen skal blive en realitet, er Hvidovre Kommune ifølge Helle Adelberg afhængige af samarbejdet med Københavns Kommune og dermed også deres budget for 2020.

- Heldigvis har vi haft et godt samarbejde. For vi kan ikke gøre det her alene, siger Helle Adelberg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik